Webdiary 10

Bahia
Fri 8 Sep 2006 12:08
Pobra de Caraminal, Zaterdag 2 September 2006
Na Muros, is dit een vrij modern stadje: stoplichten en zo, en met mooi parkje en een groot plein vol met terrassen, waar het 's avonds is afgepakt met drinkers: hele families zitten nog om 23:00 op het plein.  Vandaag wat boodschappen gedaan, en wat kleine klusjes van de lijst kunnen schrappen. De autopilot gecontroleerd, maar die werkt OK. Mischien gisteren overbelast, en heeft zich op een beveiliging uitgeschakeld. Het is me nu gelukt om weerkaartjes via de radio op de computer te ontvangen. Eigenlijk niet zo moeilijk, maar de manual van de radio is vol met onbekende termen, en het meteoscan programma leek ook aardig gecompliceerd, maar het lukte.
 
Pobra de Caraminal, Zondag 3 September 2006
De volgende bestemming is Combarro, in de volgende ria: Ria de Pontevedra. Dit plaatsje was volgens een zeiler in La Coruna een "must see".
Met weinig wind vertrokken, wat later een ZW3-4 werd - dus tegen. Bij het aanlopen van een passage tussen het vasteland en het eiland Isla Ons kwam er plotseling een zeemist opzetten, wat het zicht erg bepekte. De zon bleef schijnen, dus het was een lage mistbank. Met de kaartplotter geen probleem. Na een uurtje trok de mist weer op. De wind was ondertussen geruimd naar het noorden en aangewakkerd, dus weer heerlijk zeilen. Om ca. 17:00 uur geankerd voor Combarro. De eerste ankerpoging mislukte: na een half uur begon het anker te krabben. Het is hier niet diep (2-4 meter) en er was 20 meter ketting gestoken. Opnieuw geankerd, en deze keer hield het anker goed. Het blijft toch altijd weer een onzeker gebeuren. Je weet nooit wat het anker doet, en hoe het ligt.
 
Combarro, Maandag 4 September 2006
Combarro is inderdaad een bezoek waard. Een klein vissersdorp, met een heel oud historisch gedeelte. De kleine huisjes zijn opgetrokken uit graniet steen, en worden weer gerestaureerd. Met zijn smalle straatjes, pleintjes en waterfront restaurants met terrasjes, een heel pittoresk geheel.
Morgen wil ik naar Pontevedra, ook een 'must see' volgens de zeiler uit La Coruna. Uitgezocht waar en wanneer de bus gaat.
 
Combarro, Dinsdag 5 September 2006
Met de bus van 15:00 naar Pontevedra gegaan. Ook Pontevedra heeft een "centro historico", met mooie kerken, kapellen, smalle staatjes, leuke pleintjes en veel terrasjes. Een ding viel op: de afwezigheid van toeristen winkeltjes, zoals in Santiago en ook in de historische wijk van Combarro. Na twee uur had ik het wel gezien, en de bus terug genomen, en het vochtgehalte weer op peil gebracht op een terrasje in Combarro.
 
Combarro, Woensdag 6 September 2006
Vandaag had ik verder willen gaan, maar er komen een paar lagedruk gebieden over, en het weer zag er niet prettig uit: mistig, en een koude harde wind uit het ZW - dus tegen. Dus besloten om niet uit te varen, en te klussen. Een trekoog van de bijboot was weer los gekomen, en gisteravond had ik de accus willen bijladen, maar de generator stopte na een paar minuten. Vandaag deed de generator het goed. Mischien wat vuil voor de waterinlaat, want er drijft hier erg veel zeewier, en er zat wat wier in het wierfilter.
 
Combarro, Donderdag 7 September 2006
Het weer zag er vandaag heel wat vriendelijker uit, en vroeg vertrokken. De bestemming is Baiona (ook wel als Bayona geschreven). Bij het ophalen bleek er een groot stuk plastic om het anker te zitten, en de triplijn was diverse keren on het anker en om het plastic gedraaid.
Aanvankelijk was er weing wind en was het heiig, dus eerst gemotored. Het zicht werd steeds slechter, tot het een echte mist was. Toen er wat wind kwam was het op de neus.  Tussen het vasteland en de eilanden Islas Cies gevaren. Islas Cies is populair om voor een strand te ankeren, maar met deze mist ben ik maar doorgevaren. Bij de Canal del Sur is een verkeersscheidings zone, en zelfs de radar moeten bijzetten tijdens het kruizen.
Zodra ik de baai van Baiona invoer, was de mist weg en was er weer volop zon, maar de wind was ook op. Wel fijn bij het ankeren.
Er was een lange steiger aan de buitenzijde van de jachthaven. Eerst er langs gevaren om te verkennen. Toen de stoute schoenen aangetrokken, de kussens uitgehangen en langs de steiger afgemeerd: deze keer zonder de hulp van anderen. Okay, er was nauwelijks wind en er was plenty ruimte, maar het lukte om het alleen te doen. Ik wilde wel in een box liggen, maar alle boxen waren gereserveerd omdat de Monte Real Club de Yates  morgen een regatta heeft, waaraan ook prins Philippe deel neemt. Hoog bezoek dus. Morgen blijf ik nog in Baiona, en 'pending' het weerbericht wordt dit de laatste Spaanse haven.
Ik ga eens proberen om een foto te versturen. Volgens de web informatie kan het, als de foto maar zo klein mogelijk wordt gemaakt mbv een foto bewerkings progamma.