Webdiary 07/18

Bahia
Fri 28 Sep 2018 14:52

Griekenland, Vathi (Ithaka), Vrijdag  28-09-2018


We liggen verwaaid in Vathi op het eiland Ithaka, in verband met de Medcane Zorbas.

Daarover later meer.

Op donderdag 20/9 arriveerde Herman om 20.15 in de avond. Het was bijna etenstijd, en Herman was toch wat moe van de vlucht.

Op vrijdag 21/9 zijn we niet uitgevaren. 

De laatste 3 weken had ik aan de kade van Preveza gelegen. Het weer was nog zomers en stabiel met temperaturen rond de 30 graden.Slechts een dag was er kans op onweer, maar dat bleef ten zuiden van Preveza steken.

Ik had de klusjeslijst aardig ingekort (motor olie wisselen, schroefas vetpot vullen, BB motor laten nakijken, 2 nieuwe service accus geplaatst, stuurwiel leer omwikkeld - die moet vogend jaar worden vernieuwd.). Een paar dagen voordat Herman kwam nog geprobeert te achterhalen waarom de toerenteller van de motor het niet meer deed. En toen bleek de alternator kapot te zijn. Jammer dat ik daar niet eerder naar gekeken had, want dan had ik mischien nog een nieuwe kunnen laten monteren. Nu is de electriciteit voorziening op de boot afhankelijk van de generator (of wal stroom) en die werkt nu goed. 


Na 3 weken aan de kade liggen, werd op Zaterdag 22/9 het anker uit de bodem getrokken en zijn we vertrokken. Er stond een licht oosten windje dus op de motor naar Levkas, waar we om 12:00 de brug passeerden.

Ten zuiden van het Levkas kanaal stond een lekker windje uit het noorden, en konden de zeilen omhoog. 

Later ruimde de wind naar het oosten en moest de motor het werk doen. Daarna nog een NW windje, en een oosten windje. De bestemming was het eiland Kalamos. Na het ronden van de noordkant van het eiland stond er opeens een frisse zuiden wind die opliep tot een kleine 5.

Dat maakte het afmeren wat moeilijker, maar George (de taverna eigenaar) hielp tot we goed lagen.


De volgende dag, Zondag 23/9, zijn we naar Astakos gevaren. Dat ligt op het vaste land. Daar was ik alweer een paar jaar niet geweest. Het is eigenlijk best een leuk stadje, met tavernaas en terrassen tegenover de kade waar de boten afmeren. En er is een klein strand met een hotel.

Hier zijn we een dag blijven liggen.

Vanaf Woensdag geeft de weersverwachting een paar dagen met harde wind, en dan blijven we natuurlijk binnen, en dat wilden we in Vathi   (Ithaka) doen. Dat is een leuk stadje aan een baai met goede bescherming voor harde wind.


Dinsdag 25/9 de overtocht naar Vathi gemaakt. De wind was gunstig, NW, maar te zwak om alleen op het zeil vodoende snelheid te maken. En we wilden op tijd binnen zijn. Als er slecht weer wordt voorspeld dan komen ook de flotillas beschutting zoeken, en dan is een kade zo vol. 

Toen we om tegen tweeën arriveerden was het al een drukte met boten die afmeerden, maar de kade was nog niet vol, dus we hadden een plek. Laat de wind maar komen.

Die avond was al aardig winderig. Het favoriete retaurant is op een pleintje, maar het was redelijk goed beschut.


Op woensdag stond er een flinke bries. We lagen ingeklemd tussen 2 boten en konden geen kant op.

Toen ik op internet de telegraaf ging lezen, stond er een bericht van een mogelijke hurricane op de middelandse zee. 

Die zou bij Libië  ontstaan en dan naar Griekenland trekken. Oef, dat was schrikken. Waar in Griekenland zou die komen?

De volgende dag stond er meer nieuws. Een hurricane in de Middenlandse zee  wordt een Medcane genoemd. De Griekse weerdienst heeft er de naam Zorbas aan gegeven.

Op weerplaza stonden computer simulaties van het traject. Die gaat onderlangs de Peloponesus, en over Kreta naar Turkije.

Zo te zien krijgt aleen Zakintos een staartje mee, en blijven de andere Ionische eilanden buitenschot. 

Morgenmiddag, Zaterdag, komt Zorbas het dichts bij. Lokale weerberichten komen niet verder dan een windkracht 5, en dat is hier in de baai geen probleem.

We wachten af. Het wordt spannend......


//

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image