Webdiary 05-12

Bahia
Wed 8 Aug 2012 12:43
Griekenland, Abelike (Meganisi), Dinsdag 31-07-2012

Om 08:30 stond Costas de taxichaufeur met zijn auto voor de boot, en is Herman vertrokken.
Hans heeft uitgechecked uit zijn hotel en heeft zijn bagage aan boord gebracht. Daarna de laatste inkopen gedaan en een bezoek aan de Port Police gebracht en een nieuwe bemanningslijst gemaakt.
Na nog een kop koffie zijn we om 12:25 vertrokken. Buitengaats stond er net niet genoeg wind om de brug bij Levkas om 14:00 te passeren, dus bleef de motor zachtjes mee tikken.
Na de brug heeft Hans het roer genomen om de boot door het Levkas kanaal te sturen. Het was bezeild en de genua kon uit en de motor ook. Lekker rustig. Het ging niet snel, maar waarom haasten?
De betonning van het kanaal is wat onregelmatig en niet altijd duidelijk, althans voor Hans, want we liepen een keer vast. Nou ja, dat is ook niet de eerste keer. Dus genua weg, motor bij en in z'n achteruit kwamen we zonder problemen weer vrij en konden we verder.
Na het kanaal ruimde de wind naar het NE3 maar nog steeds bezeild. Rond 16:00 ruimde wind verder naar 't oosten en hebben we het grootzeil er bij gezet om snelheid te behouden. De pret was van korte duur: de wind ruimde naar SE en zakte in. Dus zeilen neer en motor bij.
Om 17:15 het anker laten vallen in de baai van Abelike op het eiland Sivota. Toen even lekker zwemmen, want het was weer erg warm.

Vassiliki (Levkas) Woensdag 01-08-2012

Vandaag is er veel bewolking. Er zijn zelfs waarschuwingen voor regen en een onweersbui. Het is ook wat minder heet.
Na een koffie op de wal om 11:50 het anker ingehaald en vertrokken. Buiten de baai was er
nauwelijks wind, en op de motor door het kanaal tussen Levkas en Meganisi gevaren. Maar de wind was veranderlijk en ruimde van SE naar S naar SW en toen W.
Bij het invaren van de baai van Vassiliki begon de wind te waaien en konden we nog ruim een uur zeilen. In 't noorden van de baai waaide het nog even een dikke 5 en kon Bahia laten zien wat zij kon. In deze baai waait het 's middags altijd hard, maar gaat aan 't eind van de middag weer liggen. De haven is klein maar het is hier prima ankergrond: zandbodem met 3 tot 5 meter diepte. Ik had net de 3 meter lijn opgezocht en motorde nog wat tegen de wind in, toen de motor plotseling stopte. Meteen het anker laten vallen en we lagen goed. Maar de motor heeft me nog nooit in de steek gelaten, dus er was wat aan de hand. 's Middags had de motor wel een wat zingend geluid gemaakt, maar ik kon het niet lokaliseren dus door gevaren.
Na het ankeren nog geprobeerd de motor te starten, maar er zat geen beweging in. Na een paar uur weeer geprobeerd, en toen startte de motor wel, maar na 10 seconde stopte hij weer. Nou ja. we liggen voor anker en morgen kijken we wel weer verder.

Vassiliki (Levkas) Donderdag 02-08-2012

Na het ontbijt in de telefoon geklommen en Pat in Preveza gebeld. Die verwees me naar ene Simon, de Perkins specialist uit Sivota. Dat is dichtbij, 2 baaien naar het oosten. Dus geluk dat ik bij het eiland Levkas ben geankerd. Simon zou om rond 12:00 in Vassiliki zijn en wij zijn aan de wal koffie gaan drinken om hem op te wachten.
Simon heeft eerst alles gecontroleerd aan de motor, en ook het oliepeil van de keerkoppeling: geen olie in de keerkoppeling. Na het bijvullen van de olie bleek de uitgaande as olie te lekken, dus daarom.De motor startte toen wel en bleef ook draaien, maar het geluid en het toerental was niet normaal. Met deze keerkoppeling durf ik niet te gaan varen. Met alle plotselinge winden moet ik op de motor kunnen vertrouwen, en dat vertrouwen is nu nul. Ik m oet een nieuwe keerkoppeling zien te vinden.
Eerst hebben we boot langs de kade afgemeerd, want als ik hier een tijd vast lig dan is het wel makkelijk dat ik zo van boord kan stappen.
Toen met Simon afgesproken dat hij op zoek gaat naar een nieuwe keerkoppeling.

Vassiliki (Levkas) Vrijdag 03-08-2012

Bericht gekregen van Simon dat er een keerkoppeling bij de importeur in Athene ligt, maar die heeft een ander overbrengings- verhouding. Dat wil zeggen dat de motor meer toeren moet draaien. In Spanje ligt een keerkoppeling met de juiste ratio, en kan per DHL verstuurd worden. Een andere oplossing was een keerkoppeling van een ander merk uit Engeland, en dan moet de schroefas 25 mm naar achteren. Hij zoekt nog verder.

Vassiliki (Levkas) Zaterdag 04-08-2012

Het zal zeker een week of langer duren voordat ik weer kan varen. Voor mij geen probleem: Vassiliki is een leuk druk stadje en ik vermaak me wel. Voor Hans is dat anders. Dus die is op zoek gegaan naar alternatieven: eiland hoppen. Hij is vanmiddag om 19:00 met de veerboot naar Sami op Kefalonië vertrokken. Vandaar gaat hij met motorfietsjes het eiland verkennen. En misschien ook nog naar Zakinthos etc.
Het is weer verschrikelijk warm geworden met temperaturen tegen de 40 graden!

Vassiliki (Levkas) Maandag 06-08-2012

Vandaag heb ik ook een paar telefoontjes naar Nederland gedaan om te zien of er in Nederland een juiste keerkoppeling te vinden is. Bij Perkins had men niets, maar men gaf mij het telefoonnummer van de importeur. Maar die kon mij ook niet helpen Daarna contact gezocht met Simon en mijn voorkeursoptie gegeven: de keerkoppeling in Spanje. De importeur in Athene gaat Vrijdag a.s. met vakantie dus moet er snel gehandeld worden.

Vassiliki (Levkas) Woensdag 08-08-2012

Vanmorgen een sms'je van Simon gekregen dat alle materialen in Levkas zijn aangekomen. Hij is nu met een klus bezig en zal Vrijdag komen monteren. Ik benijd hem niet om met deze temperaturen onder in een boot te moeten werken.