Webdiary 02/10

Bahia
Fri 2 Jul 2010 12:41
Griekenland, Preveza, Donderdag, 18-06-10 / Dinsdag 22-06-10
 
De computers aan boord willen niet doen wat ik wil. Om weerberichten te ontvangen heb ik zo'n dongle van Vodafone, en die werkte feilloos op mijn oude laptop en boordcomputer. Maar op mijn nieuwe laptop (met Vista) kreeg ik het niet aan voor elkaar. Dat had ik voor vertrek natuurlijk moeten uitproberen, maar niet gedaan.
Om de dongle op de boordcomputer te gebruiken, moest ik het antivirus programma verlengen, wat normaal via internet kan. Lukte ook niet. Ik werd doorgestuurd naar een Nederlandse site, en die kende mijn password/inlogcode niet. Ik heb het programma vorig jaar in Griekenland gekocht.
Toen maar specialisten hulp ingeroepen. Naar de Vodafone winkel gefietst en gevraagd of zij wilden helpen. Dat wilde men wel, dus de laptop opgehaald. We zijn er zo'n 2 uur mee bezig geweest, en uiteindelijk lukte het.
Toch heb ik voor de boordcomputer maar een nieuw antivirus programma gekocht en geïnstalleerd.
 
Dinsdag 22/6 de boot van onder tot boven schoon gemaakt en opgeruimd want Herman K. arriveert vanavond, en kunnen we weer aan zeilen denken.
 
 
Preveza - Abelike, Woensdag, 23-06-10 / Zaterdag 26-06-10
 
Op Woensdag boodschappen gedaan voor de verse dingen, en na zwaar overleg besloten om tot na de volgende voetbal wedstrijd op Donderdag in Preveza te blijven.
Op Vrijdag 25/6 dan toch vertrokken, na eerst de Port Police blij gemaakt te hebben met wat kadegeld. Die arme ambtenaren moet je in deze onzekere tijden ondersteunen, toch?
Eenmaal buiten op zee stond er een bezeild briesje, en het uurtje varen naar de brug van Levkas met de genua gezeild.  Om 13:00 door de brug en het kanaal in. Toen we het kanaal uitkwamen was de wind gedraaid, om uiteindelijk geheel te verdwijnen. Typisch voor de Griekse wind tussen de eilanden.
Om 16:00 het anker laten vallen in de baai van Abelike, aan de noord kant van het eiland Meganisi.
Het was weer idyllisch in de baai. Een leuke baai om een paar dagen te blijven liggen.... dus zijn we ook de Zaterdag gebleven.  Wel even naar het dichtstbijzijnde havenplaatsje (genaamd Vathi) gewandeld, om de situatie te zien als ik er een keer wil binnenlopen. Ze hebben er nieuwe kades gebouwd die niet in de Pilot beschreven staan.
 
 
Abelike - Poros, Zondag 27-06-10 / Vrijdag  02-07-10
 
Op Zondag om ca. 12:30 het anker gelicht om naar Sivota te varen, op de zuidpunt van het eiland Levkas.  In het kanaal tussen Meganisi en Levkas konden we zeilen, maar bij de zuidpunt van Levkas draaide de wind naar het westen, en moest de motor ons verder helpen.
De kade in Sivota was erg vol met boten, maar er was nog een mooi plekje om met kont-naar-kade af te meren.
De drukte in de haven kwam door het grote aantal flotilla boten. Op Zondag was het wisseldag, en op Maandag ochtend  voeren ze massaal uit.
Wij niet, want we wilden de voetbal wedstrijd tegen Slowakije zien.....
 
Op Dinsdag 29/6 uit Sivota vertrokken met bestemming Eufimia op het eiland Kefalonië.
Er stond een lekkere wind, alleen niet bezeild. Op de motor wat hoogte gewonnen totdat het kanaal tussen Kefalonië en Ithaka bezeild was.
Halverwege de oversteek kwam er een speedboot naar ons toe, met als opschrift "sailingpics.com". We zijn van alle kanten gefotografeerd en kregen het kaartje van de fotograaf. Ik heb geen foto's van BAHIA onder zeil, dus ik ga die foto's een keer ophalen. De fotograaf kwam uit Fishkardho, maar daar moeten we een keer naar toe.
I het kanaal deed de wind weer rare dingen. maar we konden blijven zeilen.
Bij de kaap naar Eufimia veranderde dat. Opeens zaten we met 25 knopen wind op de neus. Doek omlaag en de laatste mijlen moeten motoren.
Het afmeren in Eufimia met die harde wind op de zij lukte niet goed. We kwamen wel tussen 2 boten aan de kade, maar het anker hield niet. We hebben een tijdlang aan de buurman gelegen om vrij te blijven van de kade en te wachten tot de wind wat zou afnemen. Toen ik dacht dat het minder werd, weer weg gevaren, en een nieuwe anker poging gedaan, maar dat ging niet lekker.
Toen de knoop door gehakt en het anker uitgegooid. Dan maar een nacht niet aan de kade. 's Avonds nam de wind af en konden zonder probleem met de bijboot naar de wal om te eten.
 
Op Woensdag morgen het anker gelicht om naar Poros, een 12 mijl naar het zuiden, te varen. Net als gisteren zat de wind in de SW hoek, en dacht ik weer wat hoogte te winnen op de motor om Poros bezeild te hebben. Maar de wind speelde weer zijn eigen pest-spelletje en draaide naar het zuiden en verdween bijna geheel. Na een tijdlang dobberen naar Poros gemotort en om ca. 15:30 afgemeerd. Net als in Nederland was het die dag erg warm en drukkend.