28.06.17 Statusrapport

Marlene
Karoline Stagrum Eknes og Espen Nygaard
Wed 28 Jun 2017 11:21
Dato: onsdag 28. juni 2017
Klokkeslett: 12:00 LT / 11:00 UTC
Posisjon: 42:51.74N 014:43.64W
Tid underveis: 4d 21h 30min
------------------------------------
Vind: 10-18 m/s TWD 310gr
Sjø: Svært sor sjø, jevnt 4-5m, de største 6-7m
Himmel: Nå har det sprukket opp litt og vi har delvis overskyet pent vær
Barometer: 1020
Luft-/Sjøtemp: 20 / 17
Sikt: Passe god over bølgetoppene
COG: Ca 090, men forsøker å holde 075
SOG: Ca 5 kts
------------------------------------
Utseilt o/grunn: 676 nm (71 %)
Vanndist: 676 nm
DTD: 280 nm
Total distanse: 956 nm
Samlet omvei over grunn: 54 nm (6 %)
Samlet strømpåv. +mot/-med: 0 nm/0 kts (0 %)
Samlet framdrift for motor: 2d 0h 0min (41 %)
TTD (på VMG12H): 2d 14h
ETA (Lokal tid): Fredag 30.06.17 Kveld
------------------------------------
VMG12H: 4,5 kts (54 nm)
STW12H: 5,1 kts
LOG24H: 143 nm
LOG24H totalt gj.snitt: 138 nm
SOG totalt gj.snitt: 5,8 kts
------------------------------------
Seilføring: Fortsatt kun stormfokk, AWA 100gr.
Kommentar: Dette er strengt tatt mer vær enn morsomt. Da vi reiste fra Asorene var det disse dagene og denne vinden som så ut som gode seilforhold inn mot A Coruna, med 10m/s aktafor tvers. Men vi har altså det dobbelte, og oppi full storm i kastene. Vinden er håndterbar, men bølgene er som alltid de værste. Nå i dag morges er det kanskje en antydning til noe mindrie vind, så vi vurderer å ta opp trysailet for å forsøke å holde litt bedre høyde, og kanskje skifte til et litt større forseil enn stormfokka. For slik det bærer nå lukter det portugal av... OG det er jo kipt, men sånn får det evt bli.
------------------------------------
Tanker fra forrige døgn, Tirsdag 27.6.2017, Dag 5

Espen:
For en kontrast til dagen før! I dag har det bare blitt et skikkelig krevende føre, men veldig sterke kast og en sjø som bare blir større og større. Vi stor fra morgenen av med to rev I storseilet og vekslet litt på med forseil etter forholdene, og gjorde veldig god fart. Hadde en nydelig tunfiskmiddag med sashimi til forret. Utrolig godt! Men etterhvert bygde sjøen seg opp, man måtte håndstyre for å klare å holde båten med sjøen og ikke havne skutelands mot de brytende toppene. Da var det bare en ting å gjøre og det var å få ned storseilet asap. Rett før det ble mørkt hadde Karoline fått surra seilet rundt bommen, etter det som føltes ut som en evighet med å motre seg opp mot vind og sjø for å få det ned. Stormfokka hadde vi allerede heist, så den sto og slo. Men det gikk bra, og så fort vi var tilbake på track igjen var Marlene en helt annen båt. Rolig og fin I sjøen, lett på rattet og mye bedre å være ombord i. For å holde hekken ytterligere opp mot sjøen heiv jeg ut ankarolinan med 5m kjetting I enden (uten anker, for det mista vi jo over fra Bermuda til Asorene..). Det hjelper og helt merkbart.Stått sånn gjennom natten, og alle har vært så "komfortable" med situasjonen at vi har stått 3 timer på hver, og 6 timer hvile.
------------------------------------

Jentene er i god form og godt humør, men bruker tiden på å hvile. Man blir også veldig fort sjøsyk nede selv med plaster...