08.12.16 ARC Dag 19

Marlene
Karoline Stagrum Eknes og Espen Nygaard
Thu 8 Dec 2016 12:29
Posisjon kl 09.00 UTC-3 13:41.37N 49:06.78W
 
Vind nå: 10-13 m/s ENE.
Bølgehøyde: 2 m fra NE
Himmel: Sol sol sol
Luft-/Sjøtemp: 30 / 27-28 C
Sikt: God
COG: Lagt om til 300 gr, litt mer nordlig enn vi har holdt i natt.
Fart gjennom vann:  6-8 knop
SOG: 6-8 knop
Utseilt distanse: 2502 nm
Gjenværende distanse: 691 nm
Gjennomsnittsfart akkumulert: 5,8 knop
VMG mot mål siste 24t: 6,5 knop
Seilføring: 1 rev både i stor og fokk. Slører 120 gr relativ.
Fisk: mista to sluker i går... god historie!
 
Begynt å bli litt ulyd og motstand i rattet og pidestallen, i oveføringa over til rorstammen. Har åpnet og feilsøkt under i lugaren, men finner egentlig ikke ut hva som er galt. Problemet er nesten borte når vi kjører på AP, for den aktuerer rett på rorstammen. Skal undersøke mer...
 

Tanker fra gårsdagen, 07.12.2016- Dag 18 Onsdag

 

Andreas:

I dag har jeg forsøkt meg på litt fisking igjen, og for en opplevelse! Jeg har alltid trodd at fisking er en langtekkelig affære hvor man sitter helt stille I regnværet I timesvis og fryser rumpa av seg for å ende opp med en abbor på 100 g. Hvis man har flaks. Men ikke her på det vidåpne Atlanterhavet! Her får man ikke kasta ut snøret en gang før fisken biter på.  Like etter at jeg hadde fått sluken ut I vannet og begynt å slippe ut litt snøre så jeg noe bevege seg under overflaten I et forykende tempo rett mot kroken. Med et jafs beit fisken på og stakk av gårde så snella gikk helt bananas. Før jeg fikk satt på bremsen hadde udyret dratt ut halve snøret og da jeg først fikk gitt litt motstand røk snøret tvert av. Hva I all verden var det vi lokket opp fra havets dyp? Ikke vet jeg, men noe svære greier må det ha vært. Så etter sånn ca 5 sekunder fisking satt vi igjen med en diger floke på snøret og endte opp med å måtte kutte av halvparten. Ett eller annet sted I vannet under oss svømmer det rundt en diger fisk med en fiskekrok I kjeften og sikkert flere meter snøre etter seg. Begge parter kom rimelig dårlig ut av det som kanskje var tidenes korteste fisketur, men underholdningsverdien var skyhøy og Espen og jeg er helt enige om at dette må vi gjøre igjen. Jentene er midre imponert har jeg inntrykk av, men de forstår seg nok ikke helt på denne fine kunsten.  

 

Mari:

Etter en nokså god natts søvn fikk jeg servert arme riddere på "sengen"/sjøkøya I morges! Det var veldig godt, da ikke-frokostmennesket Mari var innstilt på knekkebrød med leverpostei til vi kommer frem. Videre stod jeg på vakt fra 10-14, og jeg snittet 7 knop hver time så det var smud. Prisen å betale er at man må håndstyre, og det er ganske slitsomt I 4 timer. Alternativt kan man rulle inn fokka, da klarer autopiloten seg bedre, men vi mister også båtfart.  Foreløpig er det at det er slitsomt å håndstyre en pris vi er villige til å betale (det er opp til hver enkelt på vakt hva man gjør), så får vi se etterhvert. Etter at mitt skift var over løya det, så Espen var litt mindre happy med forholdene.

Jeg har nok en gang fått bekreftet mine fordommer mot fisking. Etter fiskoramaet som begynner å bli et par uker siden har fangsten ombord vært et sørgelig tema og kiloprisen på det vi har fanget stiger for hver krok vi mister. Gutta er likevel evig optimister og kaster ut den ene sluken etter den andre. I dag beit det visst en fisk mens de slapp ut snøret, så snøret røyk, snella ble skikkelig tvinnet og snøret måtte klippes av på midten for å få opp marerittet. Espen og Andreas har visst gullfiskminne, for de hiver ut snøret igjen, denne gangen med favorittsluken fra Mahi Mahi eventyret, og tror du ikke snøret ryker igjen?? Espen kaller det en kunst, jeg kaller det dårlig metode og materiale :P (fiskeutstyret ombord skal visstnok være av ypperste klasse og allikevel mister vi fler sluker enn vi får fisk ombord)

 

Karoline:

Jeg sier bare @Mari #fiskehistore, helt enig!

 

Ellers går det srålende, flott vær(litt for varmt til tider), flott vind og flotte mennesker. Jeg hadde ikke noe særlig forhod til verken Mari eller Andreas før turen, det har jeg jo nå og jeg må si jeg liker de veldig godt begge to. :) Bedre og bedre for hver dag :)

 

I dag var jeg mother og jeg ble ikke sjøsyk! Hurra! Baka brød til kvelds og da ble det smør og brunost på skiva og det må jeg si smakte utrolig godt! Nam Nam :)

 

Espen:

Dette må være tidenes varmeste dag? Herremin som vi har svetta. Så eneste løsning vi finner på det er å "bade". Selv med bare ett seil gjorde vi likevel 4,5-5 knop, og det er litt I raskeste laget til når vi tør å henge etter båten I tau og sele. Men vi fikk følt oss litt fram og etterhvert hang den ene etter den andre I skikkelig supermann-stilling etter badestigen godt holdt fast av to hender foran og stramt tau I klatreselen om livet. Utrolig digg! Men det tok ikke mange sekundene før vi ble litt betenkte og på kanten til nervøse. En båt vi har snakket med I går opplevde nemlig at en svært white marlin (sverdfisk som kan bli mange hundre kilo stor) spiste opp slepegeneratoren deres kun 1m bak båten, så det begynte å kile litt I beina langstrakte som de lå øverst I vannflaten, kan du si.

Ellers var høydepunktet I dag Karoline sine nybakte brød servert til kvelds, med smør og brunost! Mmmm

Vinden løya litt for oss på dagtid I dag, men tok seg opp igjen gjennom kvelden og natten, så vi har vel gjort sånn ganske bra døgndistanse I dag og.