05.10.2016 Statusrapport kl 16:00

Marlene
Karoline Stagrum Eknes og Espen Nygaard
Wed 5 Oct 2016 15:18
Posisjon ved klokken 16:00 portugisisk tid: 36:18.76N 12:04.21W.
 
Vind: 7-9 m/s (10 i kastene) 10gr sann, 125 gr relativ. Synes å ligge 1-2m/s over værmelding.
Bølgehøyde: 2-3 m fra NV.
Himmel: Blå himmel, strålende sol, noen få bomullsdotter rundt oss i horisonten. Kanskje litt mer skyer i horisonten foran oss.
Sikt: Ubegrenset
COG: 220 gr
SOG: 7,3 knop
Utseilt distanse: 198/480nm, 41%.
Gjennomsnittsfart akkumulert: 6,95 knop
Gjennomsnittsfast siden siste rapport: 7,12 knop
ETA Porto Santo: Fredag 07.10.16 mellom kl 08-15
Seilføring: Ett rev i storen, 80% av fokka. Blir nok litt mer slør snart, så da blir det nok full duk.
 
Har fått lastet ned et to gribfiler og et text-varsel, samt eposten fra Reidar 05.10 Kl 10 CET. (TAKK!)
 
Kl 1140 passerte vi første 24 timer ute: Distanse 167nm, snittfart 6,96knop. Det tror jeg er rekord (med 3 nm..)!
 
Vi er begge ved godt mot. Vi har tatt sjøsykeplaster, så ingen av oss er noe syke. Ribbeina til Espen virker å samarbeide så lenge han er oppe og går, sitter og står, verre når han ligger. Men i Spania har de bare Ibux på 600mg, så den kuren holder mye av smertene i sjakk : )
 
Det er en annen seilbåt vi seiler samtidig med. “Martha” fra Estland. Vi har ikke hatt kontakt enda, men vi har i alle fall tatt dem igjen og passert dem, enda de er 3 meter lenger båt. Må være en skute eller noe slikt langkjølet.
 
Har passert undervannsfjellene Monte Gettysburg og Monte Ormonde. De er litt av noen strukturer for de går fra 5100m dybde i områdene rundt rett opp til 25m under vannflaten!
 
Fant en liten blekksprut på dekk i stad! Den har vel kommet opp med en bølge. En sånn liten squid-type man gjerne har til middag. Men den hadde nok ligget der lenge, for det var helt inntørket. Den havna nå på sjøen og blir vel trolig mat for noen andre.
 
Har vanvittig god Ais-dekning, og det har jeg lagt merke til at vi har hatt her nede i Portugal. Får inn signaler fra, primært, lasteskip over 220nm unna! Det er helt drøyt! De har trolig antennen høyt, men det må være noe med forholdene og været som gjør det så transmittable. Forrige uke fikk vi inn seilbåter på over 100nm unna oss selv.
 
Mailasail sin Redbox og Iridium satelittelefonen ser ut til å fungere veldig bra. Chill at redboxen også lader satellittelefonen gjennom USB-tilkoblingen.
 
Har funnet ut at det er best å sette autopiloten til å styre på sann vind og ikke relativ vind, nå som vi surfer avgårde på bølgene. Dette fordi vi nå har mye varierende båtfart som følge av surfingen, og det påvirker relativ vindvinkel mye, som gjør at autopiloten også jobber mye for å hele tiden korrigere. Ved sann vind blir det mye mindre slik kursavvik hele tiden.
 
Neste rapport ca midnatt.