14.05.17 BVI-Bermuda - Statusrapport 4

Marlene
Karoline Stagrum Eknes og Espen Nygaard
Sun 14 May 2017 15:07
Posisjon kl 11.00 UTC-4 26:09.5N 65:23.1W
Tid underveis: 3d 23h 45min

Vind nå: 8-10 m/s TWD 230
Sjø: Bygd seg opp mer bølgerfra SV etter at vinden endelig kom
Himmel: Opphold, litt tilslørte, høye godværsskyer, cumulus i nord.
Barometer: 1020
Luft-/Sjøtemp: 31 / 24
Sikt: Svært god

COG: 345 foreløpig - håper vinden dreier litt mer på V, ellers så får vi platte
SOG: 7,2 kts
LOG: 510 nm (57 %)
DTD: 377 nm
Total distanse: 887 nm
Samlet omvei: 41 nm (4,8 %)

LOG 24H: 135 nm
VMG 24H: 5,4 kts (129 nm)
BSP akkumulert: 5,3 kts
Samlet framdrift for motor: 2d 2h 50min (53 %)
Seilføring: Endelig vind igjen!! Full stor og fokk, AWA 140-150 gr Babord


Tanker fra forrige døgn, 13. mai 2017. Dag 4 Lørdag:

Espen:
Da Capo fra I går..? Det er altså fortsatt ikke en vindpust å spore opp. I hele dag har vi motret oss fremover, og att på til har vinden dreid til litt bakfra, så vi får null relativ vind ombord. Vi var jo forberedt på at det kom til å bli litt motortimer på oss da vi satte ut fra BVI, men nå får vi virkelig smake den kjeppen. Men motoren går fint, jevnt og trutt, og sånn sett lover det jo bra. Sola står høyt, og det er steikende varmt ombord. Så hva har vi gjort I dag? Vel, vi har spist mat, sovet litt på forskjellige tider alle mann, badet igjen, samt fylt på litt mer diesel. Det ble også en runde med iKnow her på ettermiddagen. Stående ordre fra kapteinen til vakthavende er å gi beskjed så fort vi har mer '4.' enn '2.' I vindinstrumentet, for da kan vi forhåpentligvis klare å seile. Kartplotteren har en fin funksjon med å vise tidsplott på vindstyrke og retning, slik at man veldig greit kan se trenden på hvorvidt vinden forandrer seg.

Mannskapet har det tilsynelatende helt toppers. Av problemer vi har ombord, foruten fullstendig fravær av vind, kan nevnes at Stine har blitt solbrent på navlen - tydeligvis et sted hun glemte å smøre seg - og solen viser ingen nåde her. Marte har fått en tusjmerke på benet, og Karoline svetter som alltid…

Vi hadde også en liten halvveismarkering med deilig sjokoladekake og kaffe litt på forskudd I ettermiddag, ettersom halvveis-merket ble passert kl 2315 I kveld lokal tid. Vi håper riktignok at vi har passert halvveis I tid, om vi får litt bør snart og kan holde høyere fart enn 4,5-5 knop inn. For nå I kveld er det altså slik at vi har motret mer av tiden enn vi har seilt..! Trist.


Karoline:
Det er fortsatt null vind, og vi har mottra så mye at vi har brukt mer diesel nå enn det vi gjorde over hele Atlanteren. Men men, vi visste jo om det, men ikke at det skulle vare så lenge. Håper på noe vind I morgen, er lei av den motorduren!

Men, vi fikk testa påfylling av diesel fra kanner I fart. Det har vi kun gjort når vi ligger på svai, og vi har laget en metode som også fungerte I fart. Det var jo ikke de største bølgene da vi gjorde det, men det fungerte veldig bra og vi sølte faktisk mindre enn det vi har gjort før på svai/marina.

Må bare skryte litt av matlagingen ombord. Vi har faste vakter og dermed også faste måltider som vi har ansvar for. Stine lager frokost, jeg lunsj og Marte kvelds. Til frokost har det vel vært brød med pålegg, men I dag var det I tillegg omelett. Til lunsj har jeg laga biffsalat, kyllinggryte(med kål så den ble lilla), gratinert potet og kjøttdeigsausgreie og I dag ble det wok med risnudler. Til kvelds har vi fått pølser og hjemmelaga potetmos, hjemmelaga tomatsuppe med egg, toast og kyllingsuppe med kikerter. Nam nam! Nå som det er så rolig er det mye enklere å lage litt mer avansert mat, vi får se hva det blir etterhvert.

I dag fikk vi også bada. Jeg synes det er litt skummelt, fordi det er så dypt og så tenker jeg at en hai skal bite meg I rompa og dra meg avgårde. Jeg vet jo at det ikke skjer, men hvis man først tenker det samtidig som man henger etter båten I fart, drar jeg meg fort inn igjen. Hehe

I dag er vi halvveis I nautiske mil, det er vel egentlig nå, når jeg skriver dette på min nattevakt. Vi hadde halvveismarkering tidligere I dag med kaffe og brownies. Dette resulterte I at jeg sovna svært sent, så jeg sov ikke mye nå før min nattevakt, men men, jeg hørte og på en spennede lydbok, så komboen der holdt meg vel våken…

I dag har vi alle bytte sjøsykeplaster, vi tar kun et halvt et hver, og frem til nå har ingen vært sjøsyke, bank I bordet!

Nå sitter jeg ute og ser på stjernene og morilden, men etterhvert kommer vel månen mer opp og da lyser den så man ikke ser det. Det er veldig tåkete foran oss, så vi må sjekke radaren etter båter, da det er helt umulig å se noe foran oss akkurat nå. Kanskje det kommer et sjørøverskip frem gjennom tåka, æææ.

Marte:
I går, lørdag, var det veldig varmt ombord her ettersom den svake naturlige vinden ble utlignet av fartsvinden vi motret oss fremover med. Og iblandet litt småfrustrasjon over at det bare har blåst 2-4 m/s og vi derfor må motre, har det vært litt smålaber stemning ombord med mye innendørs avslapping. Kake og bading dro imidlertid opp energinivået på båten.

Det har ikke vært noen flere fisker på kroken siden mahi mahien som klarte å rømme fra båten. Imidlertid har det vært en del fugler, som ser ut som en krysning av måke og hauk, som har vært litt for interessert i sluken vår. De har vi absolutt ikke noe ønske om å få på kroken og vi prøver iherdig å skremme dem bort med klapping og hoing. Men tidvis må fiskesnøret dras helt inn ettersom de stakkars fuglene ikke ser ut til å ta et hint og skjønne sitt eget beste…

Gleden var stor i dag morges da det etter en snau time på morgenskiftet mitt, etter en ganske så kjip soloppgang, ble en markant vindøkning til rundt 6 m/s. Kapteinen spratt opp og vi fikk skrudd av motoren og heist seilene i en fei. Samtidig økte vinden ytterligere noe og vi fikk til og med litt medstrøm. Det ble plutselig veldig behagelig stille uten den motorduren :) Vilde er satt i tjeneste igjen, men er ikke like flink til å styre med vind bakfra, og krever derfor noe mer oppfølging. I tillegg til at båtfarten har økt 1-2 knop, kan vi nå også lage vann, så nå er alle litt ekstra happy!

Stine:
Vi motrer og vi motrer og vi motrer dagen lang… Lite vind tærer litt på tålmodighet og gjør vel at alle blir noen rastløse sjeler, men men vi kommer oss I hvertfall fremover. I dag er vi halvveis så det har blit feiret med nok et bad I tillegg til at disket Karoline (aka KaroMama) opp med båtlaget brownies og kaffe.

Når vinden uteblir, blir det også ganske så varmt på dekk. Tror alle har blitt litt slått ut, for det er ikke mye liv her selv på formiddagen. De som ikke har vakt ligger I køyene siden og hører på lydbok/småsover. Det er nemlig minimalt med skygge på dekk når ikke seilene er oppe, så akkurat I dag skal selv jeg innrømme at det var I varmeste laget. Men med det nevnte badet kan man ikke klage. Så nok en dag med happy crew, men litt mer utålmodig og klare for å igjen kunne heise seilene.