17.05.17 BVI-Bermuda - Statusrapport 7 - 3x Hurra + Hurra!

Marlene
Karoline Stagrum Eknes og Espen Nygaard
Wed 17 May 2017 12:00
Gratulerer med dagen, Norge og alle nordmenn! Hipp Hipp Hurra!

Posisjon kl 08.00 UTC-4 31:59.6N 64:48.0W
Tid underveis: 6d 20h 45min

Vind nå: 3-5 m/s TWD 350
Sjø: 0,5m fra NV
Himmel: Lettskyet pent vær. Sola begynner å gi litt varme nå
Barometer: 1024
Luft-/Sjøtemp: 24 / 21
Sikt: Svært god

COG: 020
SOG: Ca 5 kts
LOG: 905 nm (97 %)
DTD: 27 nm
Total distanse: 932 nm
Samlet omvei: 86 nm (10,2 %)
TTD (på VMG12H): 0d 6h
ETA (Lokal tid): 17.05.17 14:00

LOG siste 24H: 122 nm
VMG siste 12H: 4,5 kts (54 nm)
BSP gj.snitt: 5,5 kts
Samlet framdrift for motor: 2d 14h 40min (38 %)
Seilføring: Motorseiler på en skarp kryss med fulle seil, litt lite vind, men får 1 knop hjelp med seilene. 0,5kts motstrøm nå.
Kommentar: LAND O'HOI 07:45!

Tanker fra forrige døgn, 16. mai 2017. Dag 7 Tirsdag:

Espen:
Dagen vi trodde skulle bli den siste.. Det er bare å si det rett ut, planen vår slo fullstendig feil. Vi hadde flott VSV bris hele natten og morgenen og ventet på at det skulle begynne å dreie på NV og etterhvert N, inntil det kl 0930 slo om momentant 110 grader fra TWD 290 til 040! Altså nordØST! Det var jo den veien vi hadde tenkt til å seile, men nå fikk vi altså vinden rett I fleisen I stedet. Så på sekundet ble gjenværende distanse 40nm lenger, for nå betydde det at vi blir nødt til å krysse oss opp I motvinden. Denne vinden har stått hele dagen, dreid en liten smule over på NNV I ettermiddag.

Men dagen har ikke bare vært preget av motgang. Vi fikk besøk av 8 delfiner (eller var det en liten hvalart?) som lekte rundt båten. De viste særlig interesse for slepegeneratoren vår, men var ikke like lekne slik vi kjenner andre delfiner. Den største var på rundt 4-5m lang, og de hadde en mer avrundet hodeform, mer som en ball, uten det karakteristiske delfin-nebbet. Det var selvfølgelig veldig stas.

Ellers var tunfisk sashimi og seared tuna en suksess til middag. Desidert den beste fisken vi har fanget selv så langt! Vi har innfunnet oss med at ETA Bermuda blir et stykke ut I 17.mai feiringen, så vi har begynt å legge enkelte planer. Sang skal avholdes over VHF, det blir nybakt brød, eggerøre og tunfisk sashimi til frokost, og så blir båten festkledd med signalflagg og alle norske flagg vi kan finne når vi er trygt I havn I St Georges Town.

Gjennom natten har vi ligget på en skarp kryss I 4-5 m/s COG 045, men etterhvert døde vinden helt ut. Da skrudde vi på jerngenoaen og satte kursen rett mot Bermuda. Vi hadde selskap av nydelige Elfje (52m superyacht) oppover et stykke, men regattamessig ble det en lett match for dem, da de gjorde 10-11 knop når vi bare gjorde 4-5. I morgentimene har vi forsøkt å seile litt på den lille vinden som er, men det er vanskelig å begynne å gjøre store krumspring fra direktekursen mot mål nå som det bare står igjen ca 25nm, blir nok en kombo av storseil og jerngenoa inn. Psykologisk begynner vi alle sammen å bli veldig klare til å komme frem:)

Tre ganger Hurra for norge, og et for oss!

Karoline:
Jeg blir litt gal av denne vinden, men det er nå så. På morgenskiftet mitt dreide plutselig vinden 110 grader, så da var vi plutselig på vei mot Azorene istedet for Bermuda. Vi fikk senere på dagen vite at det var denne vinden som skulle være nå og mange dager fremover. Vel vel, da blir det kryss resten av turen. Men det er jo ingen problem med de rorkvinnene Espen har ombord! Stine og Marte har blitt drevne rorkvinner I alle slags vinder nå, kjempeflinke :) :)

Nå er vi på siste natta(forhåpentligvis), og planlegger å komme frem ut på dagen I morgen 17.mai. Men, vi har planlagt en storslått frokost ombord, det gleder jeg meg til. Så blir det forhåpentligvis landkjenning før sola går ned, og vi kan kanskje feire litt på land og. Men vi har sangbøker og norske flagg, så 17.mai går ikke bare forbi ombord I Marlene!

På min nattevakt I dag har jeg på så mye klær som jeg ikke har hatt på siden vi seilte over biscaya tror jeg. Lue, boblejakke, ullsokker og seilbukse. Jeg er nok ikke vant til kulde (er jo 22 grader I vannet og 25 I lufta, men på kryss føles det kaldere). Akkurat nå mottrer vi faktisk rett mot Bermuda, da vinden forsvant helt. Men vi har litt medstrøm og det er bra :)

Jeg gleder meg til å komme frem, vi har hørt fra seilevenner som har lagt I vei fra Bermuda at det var en av de flotteste stedene de har vært på turen og det lover jo godt :)

Marte:
Vinden bestemte seg for å gjøre noe ganske så annet enn det som var meldt, så dermed ble sightseeingturen vår inn I Bermudatriangelet ikke akkurat en slik "snarvei-omvei" som vi hadde tenkt, men heller en mer tradisjonell omvei… Dette førte til et lite humørfall hos de fleste på båten, ettersom muligheten for 17. maifeiring med fast grunn under bena begynte å se litt dårlig ut. Men det er jo kun et lite luksusproblem, og vi får være fornøyd med at verken båt eller mannskap sliter med noe større ting, og det er ikke fare for at Stine og jeg ikke skal rekke flyet hjem. Delfinbesøk (eller noe lignende dyr) gjorde dagen likevel litt over gjennomsnittlig bra, I tillegg til at vi fikk to retters middag med fantastisk selvfanget tunfisk!

På kveldsvakten min håndstyrte jeg det meste av tiden for da klarte jeg å holde noe høyere fart og høyere kurs enn autopiloten Arne fikk til. Med vind og bølger nesten rett i mot som splashet inn over dekk, følte jeg det tidvis var litt villmannskjøring (selv om det jo ikke gikk fortere enn ellers egentlig), men det var også en ganske morsom følelse og litt slitsomt.

Stine:
Nok en fin start på dagen, med sol, kurs og vind som ønsket (elller det kom noen dråper regn under nattvakta mi, men det ble fort glemt da solen stod opp). Da alle var samlet på dekk under frokosten fikk vi besøk av flere delfin-hvaler(?). De lignet på kroppen til en delfin og ansiktet til en hval. Veldig gøy med besøk, og de lekte rundt og med båten en liten stund. Etter frokost var det tid for en runde med Gruble før formiddagshvilen. Da vi var inne I den dypeste grublingsfasen, begynner det plutselig å blafre I alle seil. Vi blir revet ut fra gruble-land, klokken stoppes og kapteinen kan informere om at vinden plutselig hadde snudd 110 grader. Vinden kom nå fra nord-øst istedet for vest-nord-vest - ikke akkurat til vår fordel! I tillegg til at det resulterte I kryss mot Bermuda og flere timer senere ankomst, ble også vinden kaldere. Vi spilte ferdig, så gikk vi som ikke hadde vakt og la oss I køyene for lydbok og litt varme. Fra bikinivær til bukse og genser på null komma niks. Humøret ombord steg betraktlig under middagen da det ble servert tunfisk sashimi til forrett og stekt tunfisk på nuddelsalat til hovedrett. Nam! Vi begynte også planleggingen av 17.mai frokosten ombord som skal bestå av en ny runde tunfisk sashimi, eggerøre og nybakt brød. I tillegg blir det allsang og flaggheising av det som finnes av norske flagg ombord.

Ettersom dette blir postet på 17.mai, så..: Hipp hipp hurra! Gratulerer med dagen!