26:11.16 ARC Dag 7

Marlene
Karoline Stagrum Eknes og Espen Nygaard
Sat 26 Nov 2016 11:03
Posisjon kl 1000 UTC 18:09.89N 23:05.07W
 
Vind nå: 4-6 m/s E 103gr. Har hatt en forferdelig vinstille kveld og natt, endelig i morges kom det litt vind, men begynt å dabbe av alt..
Bølgehøyde: 0,5m fra NE
Himmel: Grått og overskyet, duskregn
Sikt: Relativt god
COG: 210 gr
SOG:  5-7 knop
Utseilt distanse: 789 nm
Gjennomsnittsfart akkumulert: 5,6 knop
Gjennomsnittsfast siden siste rapport: 4,8 knop
Seilføring: Full stor babord halser, fokk og stagseil. Slører på 90gr
Fisk: OMG WHAT A CATCH!! Det sykeste ever! 16,5kg Mahi Mahi/Dorado fikk vi i går kveld. Et beist!!
 
 
 
Tanker fra gårsdagen – 25.11.16 – Dag 6: Fredag
 
Espen:

Vi seilte store deler av formiddagen på fin slør med storn, fokka og stagseil. Det ga oss brukbar fart. Etter middag forsøkte vi spinnakeren, men 4-5 m/s var ikke nok til å skape framdrift I båten I de store bølgene det er blitt igjen. Vi faceplanter baugen ned I hver eneste bølge som innhenter oss, og da kollapser både stor og spinnaker. Frustrating..!

DuoGen fungerer ikke vil vi påstå, gir ingen utslag på strømtrekket selv I 8 knops fart. Vindror sliter vi også med å få til å fungere ordentlig.. HVOR ER VINDEN??? Forferdelig frustrerende at den forsvant fullstendig fra oss etter middag. Det som er av vind får vindpila til å gjøre hele runder rundt seg selv, og det er umulig å seile for det er ikke noe futt. Vi har brukt mange motortimer I dag - og vi er drittlei av å ligge å vake. Men for en fiskeopplevelse!!! Det er det drøyeste jeg noen gang har opplevd. For en kamp!

I natt fikk vi melding på satellitten av Sigurd I Hakuna Matata, han mente vi var østligste båt I ARCen! Wow.. Skal vi ikke vestover da? Jeg tenker det vi kanskje også er blant de sydligste? Håper I alle fall at båtene vest og nord for oss går på en skikkelig smell og blir liggende dagesvis I blåmyra..

 

 

Karoline:

Nå har jeg andre nattskift(fra klokka 03.00-06.00). Vinden er ca 3-4 m/s og vi har fokka ute og gjør sånn 2-4 knop. Hurra! Not… Vil ha mer vind! Blir nok motring snart,, Fredagen var jeg mother noe som gikk overraskende greit etter jeg tok et nytt plaster mot sjøsyke på torsdag. Jeg lagde havregrøt med frukt til frokost, chilliconcarne med salat og guacemole til lunsj/middagen og ostesmørebrød med mye digg I steikeovenen til kvelds/nattmat. Fikk vasket både cockpit og badet(men nå er det jo like skittent igjen).

Noe kult som skjedde I går var at vi fikk fisk! En sinnsyk svær en! Alle hadde nok adrenalin I kroppen og det var så vidt vi fikk den opp, den var jo så tung og hadde giga tenner. Aner ikke hva vi skal gjøre med den nå da, ingen orka å begynne å sløye noe I går, så den ligger I vaskebalja mi på dekk, så får vi se hva vi kan gjøre med den I morgen. Vi har ikke plass til den I kjøleskapet, men vi får prøve å skjære ut noen fine fileter og spise I morgen og de neste dagene det vi orker!

 

Andreas:

Endelig fredag og snart helg! Neida, her er det bare hverdager og knallhard jobbing fra morgen til kveld. I dag har har jeg konsentrert meg om hudfargen som litt etter litt kommer opp på et respektabelt syden-nivå. Har riktignok en liten sjau igjen for å bli kvitt sokke-, shorts- og tskjorte-skiller, men det skal jeg få fiksa I løpet av dagene som kommer. Men vi har også tatt sjansen på å sette opp et skikkelig stort seil som jeg har hørt mye gnåling om siden vi dro fra Grandca. Til andre landkrabber kan jeg informere om at seilet heter Spinnaker og at det nesten aldri er gode nok forhold til å bruke det. Men I dag kom altså endelig den store dagen og etter heltemodig innsats fra alle (untatt meg egentlig) så fikk vi heist beistet! En gigantisk sak I alle regnbuens farger (inkludert gaffa-teip-sølv) stod stolt I vinden. I ca 1 min. Deretter løyet vinden og hele greia på mange måter kollapset. Etter at dette store seilet hadde hengt slappt ned fra masten som en sacco-sekk uten alle de små hvite kulene en stund, tok kaptein Espen affære og fikk det ned igjen. Vi håper på bedre vind neste gang. 
Ellers har jeg sett flyvefisk og delfiner! Riktignok et stykke unna. Har dessverre ingen bilder.
Og så har vi spist chilli con carne.
PS: Etter å ha skrevet dagens referat skjedde det noe enda mer spektakulært. Vi fikk fisk! Helt siden Espen fikk en eller annen svær rugg på kroken for noen dager siden og snøret slet seg, har han sittet og stirret ut mot havet med revansje I blikket I timer av gangen. Det var tidlig klart at dgens fangst også var av det større slaget og at den gjorde alt den kunne for å slippe fri. Men en revansjesugen kaptein ga seg ikke så lett! Etter ca halvannen time med haling og draing fikk han snurra den inn nær båten slik at vi kunne se hva vi hadde med å gjøre. Og herregud for sjømonster! Til å begynne med trodde jeg faktisk vi hadde fått en liten hai, men det viste seg å være en Mahi Mahi, hva nå en det er. Opp I båten skulle den uansett. Hele båtens mannskap stroppet seg godt fast og fikk etter mye strev kjørt en plankebit med en svær spiker på tuppen inn I hoden på udyret og heist tryne på'n opp til høyde med dekket på båten. Mari benyttet anledningen til å helle en halvliter gin I kjeften på den og ganske snart var den så dritings at den ikke gadd å kjempe noe særlig i mot. Espen tok muligheten til å kutte strupen på den for å være helt sikker på at kreket holdt seg I ro. Innen det hele var over ble klokka midt på natta og ingen orket å gjøre noe mer med fangsten. Så nå sitter vi her med en diger fisk på dekk som ingen helt vet hva vi skal gjøre med. Oppdatering på det kommer I morgen.
 
Mari:
Denne turen, som turer flest vil jeg tro, er preget av oppturer og nedturer og det er heldigvis slik at det definitivt er flest oppturer. Vi hadde kanskje den største oppturen så langt under kveldsmaten idag: plutselig knirker det I fiskestanga og vi spretter opp alle mann! Bort med alt av saker og ting, kopper og kar og opp med fiskebelte, klepp, håv og bøtte! Ironisk nok får vi fisken ombord 1,5 time senere etter iherdig innsats fra gutta. Vi måtte til og med bakke for å få dratt inn snøret! Da vi fikk den ved siden av båten ble flere av oss litt lange I maska, den var diger! Og styggvakker- en knall blå og grønn Mahi Mahi med laang panne på 17 kilo. Vi fikk den ombord og alle 4 er strålende fornøyde! Mr. Mahi er nok død nå, men fikk en deilig rus på vei til fiskeparadis da vi dynket han I gin før ombordstigning.
Men det har også vært noen nedturer. Vinden spiller ikke på vårt lag og både dagskiftet og særlig kveldskiftet mitt har vært preget av relativt mye frustrasjon. Nå fra 21-23 har det blåst mellom 2-4 m/s rett bakfra som gjør at vi må holde enda mer sørlig kurs, med lite båtfart I tillegg til at vinden endrer seg 90 grader hvert 5 minutt!! Jeg vil gå så langt som å si at det er ganske psykisk belastende å stå der under slike forhold og jeg er helt utmattet. 2-3 m/s er 100 ganger mer sltsomt enn 8-9 m/s! Espen våknet I 23 tiden etter at jeg hadde stått og nistirret på vinnmåleren I 120 minutter og han foreslo å slå på motoren. Det var jeg glad for, ellers hadde jeg blitt helt tullerusk!!