24.11.16 ARC Dag 5

Marlene
Karoline Stagrum Eknes og Espen Nygaard
Thu 24 Nov 2016 10:39
Posisjon kl 1000 UTC 22:23.21N 21:39.03W
 
Vind nå: 6-8 m/s ESE 105gr
Bølgehøyde: 1-1,5m fra NE, noe rolilgere enn i går, men fortsatt huskestue ombord
Himmel: Sol og strålende vær, stort sett opphold med noen spredte bomullsdotter i alle retninger.
Sikt: God
COG: 225 gr
SOG:  6-7 knop
Utseilt distanse: 526nm
Gjennomsnittsfart akkumulert: 5,7 knop
Gjennomsnittsfast siden siste rapport: 6,5 knop
Seilføring: Full stor babord halser og fokk. Slører på 150 gr.
Fisk: Still nothing..
 

Tanker fra gårsdagen – 23.11.16 – Dag 4: Onsdag

 

Espen:

En smule usikker på hvordan jeg skal tolke værmeldingene jeg får inn. Meldinga fra ARCen er så omfattende, og fra pappa og reidar spriker det noe. Jeg tror vi skal forsøke å gjøre en god kombo, og sørge for å holde god båtfart. Nå I ettermiddag virker det mer enighet om å gå sørover mot kapp verde så vi jibber oss den veien før mørdt'en!

Mari og Andreas gjør en kjempejobb ombord. Mari har I dag vært mother og disket opp med tunfiskrøre til frokost, kylling og ovnsbakte sitronpoteter til middag,  kaffe på løpende bånd og deilig kvelds. I tillegg har hun tatt en liten rundvask under dekk:) Andreas kommer seg gradvis I formen, og styrer nå skuta alene på skift med stø hånd. Om det slår litt I seilene er ikke det hans feil, men de usympatiske 2m bølgene som gir en slenger på skuta titt og ofte. Kan rapportere om null fisk så langt.

Vi hadde en litt ekkel hendelse I ettermiddag. Mimmi bør sensureres fra denne delen av historien. Vi mottar Mann-Over-Bord alarm på kartplotter fra et fartøy 5nm rett forut. Vi kaller opp fartøyet uten å få kontakt, og kaller så opp to båter som er like forenom. Det viser seg at båten begynte å ta inn vann, og at mannskapet trengte umiddelbar assistanse. De to båtene foran oss hadde stått standby ved båten mens de hoppet ombord I livflåten og ble videre reddet ombord I et forbipasserende lasteskip. Dette skjedde en stund før vi ankom åstedet. Når vi kommer seilende mot MOB-merket en stund senere ser vi en forlatt seilbåt sitte dypt I vannet uten tegn til liv. Båten er på vei ned… Relativt skummel tanke, at noe så forferdelig har skjedd med noen av deltakerne I ARC og at vi I tillegg kommer så nærme at vi passerer båten det er snakk om. Godt det gikk bra med de ombord! Vi fikk litt følelsen av å treffe på et spøkelsesskip. De andre båtene hadde aktivert MOB-alarmen på fartøyet for at båten skulle bli synlig på AISen for andre båter. Vi synes det var en litt rar ting å gjøre, for det får jo folk til å gå mot båten og undersøke, framfor å holde avstand og ikke kollidere. De burde kanskje heller satt på lanternene eller noe…?

Nå er det er sagt, etter fire døgn på havet er det ikke akkurat følelsen av å være alene. Det er til en hver tid 3-4 båter rundt oss på AISen, og I natt måttte vi faktisk gjøre en kursendring for ikke å kollidere med en annen båt. Sprøtt - 500nm fra Kanariøyene.

 

Karoline:

Flott dag I dag. Fint vær og en del vind. Nå på kvelden gjør vi faktisk I snitt 7-8 knop, sweet!

Mari har vært mother I dag og diska opp med all mulig god mat, skal mye til for å slå henne for å si det sånn, Nils du er heldig som har ei så god kokke til kone! :)

Personlig føler jeg meg mer og mer komfortabel I båten helt til vi støtte på spøkelseskipet som Espen har skrevet om. Det var skikkelig ekkelt å se en seilbåt bare drive med null mennesker ombord. Hjelp! Det er bra det gikk bra med dem, men det vet ikke andre båter som kommer bak og ser MOBalarmen. Jeg har pratet på VHFen med en del båter og bedt dem holde seg unna da den ikke har lanterner….

 

Mari:

Skulle få sove hele natten I dag, men det var ikke så lett. I sjøkøya I salongen er det lite rom til å bevege seg, I tillegg til at det er myye bevegelse I båten og alle mulig slags lyder (lyden av vannet I vanntanken høres ut som noen spiller bowling rett under deg!). Men man blir mindre og mindre sliten etterhvert som man venner seg til tilværelsen ombord så det går foreløpig bra. Har trivdes veldig godt som mother og synes det er koselig å passe på at alle har det de trenger! Løkoppdatering: 2 down! Jeg er også fruktansvarlig, som innbærer å rotere frukten (og eggene) en gang om dagen og plukke ut det som råtner. Derfor ble det guacamole av 5 slitne avokadoer til kyllingen I dag, og skal si denne gjengen liker guacamole! I forbindelse med den synkende båten var jeg veldig glad for å passere den på dagtid og dermed ikke måtte bekymre seg for den på nattevakten (man ser absolutt ingenting, og båten hadde ikke lanterner), så natteskiftet gikk superbra! Alt var perfekt, vind, fart og litt mindre sjø enn på dagtid innbiller jeg meg! Har tidligere syntes det har vært vanskelig å holde kurs om natten, men I natt var det lett å holde kurs da vi hadde en anne båt litt foran oss med samme kurs og fart!

 

Andreas:

Og vipps så var sjøsjuka over! Dagen Dag 4 har vært helt nydelig; været har vært fantastisk og formen har vært fin. De beste øyeblikkene I dag: alene på nattevakt I supre forhold. Rundt 10 m/s vind og fart helt opp I 9,9 knop! Snitt på rundt 7. Og så så vi en forlatt og synkende båt. Innholdsrik dag! Mer rekker jeg ikke å skrive om I denne omgang - nå skal jeg på vakt. Ship og hoi og snakkes I morgen!