25.05.17 Statusrapport 2

Marlene
Karoline Stagrum Eknes og Espen Nygaard
Thu 25 May 2017 15:06
Dato: torsdag 25. mai 2017
Klokkeslett: 12:00 LC / 15:00 UTC
Posisjon 34:35.75N 59:13.72W
Tid underveis: 1d 19h 40min

Vind nå: 8-11 m/s TWD SV 230
Sjø: Ca 1 m, noen litt større innimellom, fra SV
Himmel: Delvis overskyet av små cumulus-skyer
Barometer: 1024
Luft-/Sjøtemp: 28 / 22
Sikt: Svært god

COG: 075
SOG: Ca 7 kts
Vanndist: 309,5 nm
Utseilt o/grunn: 308,5 nm (17 %)
DTD: 1495 nm
Total distanse: 1803,5 nm
Samlet omvei over grunn: 4,5 nm (0,3 %)
Samlet strømpåv. +mot/-med: 1 nm/0 kts (0 %)
TTD (på VMG12H): 9d 14h
ETA (Lokal tid): 04.06.2017 Natt

LOG24H: 170 nm
VMG12H: 6,5 kts (78 nm)
BSP avg: 7,1 kts
Samlet framdrift for motor: 0d 0h 0min (0 %)
Seilføring: Fulle seil, AWA 150 gr.
Kommentar: Drømmeføre fortsetter! Men om en kunne komme med et ønske så ville det være en liten vinddreining ned mot S. Blir litt for mye bakfra nå..:)

Tanker fra forrige døgn, Onsdag 24.5.2017, Dag 2

Espen:
Det er morgengry og to trøtte karer står å ser på hverandre I cockpit. Jeg spør Kristian, som like før stod og speidet mot øst, om når sola står opp..? I god Vinstra-parodi kommer det frem noe halvveis uttydelig, så jeg leter I kartplottern. Den kan fortelle meg at svaret er 06:07. I samme øyeblikk kikker vi opp igjen mot øst og ser en mørkeoransj ildkule bryte horisonten. Og nå går det fort - man føler virkelig at jordkloden roterer. Under 2 minutter tok det før hele solskiven var over vannspeilet langt der borte, og dagen var et faktum. For et syn!

Det tok likevel mange timer før vi var karer om å kaste bukser, jakker og tjukke gensere. Vinden er litt kald, og natten er rå, så det tar litt tid før sola vinner terreng. Sprayhooden står åpen. Den er forøvrig helt ny! Nydelig stoff, stram og fin I duken, og ikke minst en vindu det går an å se igjennom! Det har vært et svare styr å få den produsert og hit ombord, men nå er den altså her I sin fulle prakt. Kristian har også fått æren av å impregnere den med skikkelig skoimpregnering :):)

Det går så det suser fortsatt, og vi kunne raportere, kl 1620, en 24h-distanse på 172nm. Det er jaggu ikke værst! All-over rekorden vår er på 177nm, så det er ikke mye om å gjøre får vi tar rotta på den, og det tror jeg vi gjør om vinden fortsetter som dette! Vi har begynt å gå over til ny vaktrotering fra I ettermiddag. Karoline, Kristian og Fredrik går 4 timers vakter på dag, og 3 timer på natt. Jeg har ett nattskift på 3 timer, og ingen dagskift. Tror det skal bli bra for alle med mer hvile. Forholdene er stabile, autopiloten styrer oss på vinden fremover, og duogen gir oss overskudd på strøm I denne farten:)


Karoline:
Da er det natt to og jeg er alene på vakt. Gutta kom kjapt inn I systemet ombord. Det er jo relativt greie forhold, så er svært lite som trengs å gjøres egentlig. Det er skikkelig drømmeføre. Er jo litt bølger, men det går greit.

I dag har jeg egentlig sovet for det med meste. Jeg har fått ett munnsår eller noe I den duren rett før vi dro og det plager meg da jeg er hoven I leppa og I kjeven. Er skikkelig ubehagelig og håper det gror snart, for det gjør vondt!

I dag var det fint vær på dagen, og det var fint å sitte I bikini. Nå på natta har jeg funnet frem en tykk ullgenser og lue og så har jeg et ullteppe, så det blir litt kjølig på kvelden, men det er jo ikke kaldt kaldt, er nok bare jeg som er litt klimaskada, for gutta har mye mindre klær på enn meg.


Frédérik:
I skrivende stund har Kristian overtatt vakta I cokpit og nettopp kastet ut fiskesnøre, Sola har stått opp. Rolige forhold I natt med litt mindre vind og sjø enn dagen før. Det eneste jeg trengte å gjøre var å holde utkikk etter andre båter og følge med på seilene/kursen til båten. Skal se om jeg klarer å diske opp noe deilig frokost I dag; det er utfordrende å lage mat når enhver ting man legger fra seg på kjøkkenbenken så er det "svoooop bye bye" ved neste bølge. Men før det skal jeg legge med nedpå litt.


Kristian:
Da var første dag med seiling hele dagen over. Det har gått veldig bra, bedre fart enn forutsett og ikke for mye sjø. Enda hvertfall.

Selv om havet er stort, fikk vi ikke noe annet enn en liten bit manet av en eller annen sort. Hverken Frederik sin frokost, Karoline sin middag eller min kveldsmat inneholdt derfor fisk (Espen baker brød, så der er sikkert ikke så farlig med fisk).

Med vakt fra kl. 04:00 var mulighetene til stede for soloppgang, noe Espen og jeg fikk se kl. 06:07, Espen har allerede skrevet hva som skjedde da og de neste minuttene, fint var det.

Det ble kun gjort mindre kursforandringer for å inrette oss etter nye værmeldinger. Dette er ganske greit, hr. kaptein finner de tallene han vil ha og legger de inn i autopiloten, før det er opp til oss å styre etter de nye tallene. Da kan vi velge mellom en hel del forskjellige alternativer, det blir stort sett satt opp så autpiloten får en bestemt vinkel som vinden skal treffe seiliene med. Dermed slipper vi å justere disse noe særlig, retningen justerer vi da ved å endre vinkel mot vinden i autopiloten. Det andre alternativet som går igjen er å styre selv, i alle fall på dagtid.

Ellers blir det en del soving, som til tider kan være en utfording i seg selv, men det har gått ganske greit til nå.

Værmeldingene melder om grei vind en stund til fremover, så alt ligger fortsatt til rette for en fin tur videre mot Azorene. I alle fall basert på den inputen vi har fått til nå.