06.10.16 Statusrapport kl 00:00

Marlene
Karoline Stagrum Eknes og Espen Nygaard
Wed 5 Oct 2016 22:04
Posisjon ved klokken 00:00 portugisisk tid: 35:43.35N 12:44.74W.
 
Vind: 5-8 m/s (9 i kastene) 20gr sann, 140 gr relativ. Synes fortsattt å ligge 1-2m/s over siste værmelding.
Bølgehøyde: 1-2 m fra NV.
Himmel: Stjerneklar himmel
Sikt: God
COG: 225 gr
SOG: 6,3 knop
Utseilt distanse: 248/480nm, 52%.
Gjennomsnittsfart akkumulert: 6,79 knop
Gjennomsnittsfast siden siste rapport: 6,25 knop
ETA Porto Santo: Fredag 07.10.16 mellom kl 08-15
Seilføring: Full stor, 80% av fokka.
 
Nå kl 1930 har vi hatt en av disse solnedgangene som er til å bli religiøs av! Fantastisk vakkert. Helt skyfri himmel enn så lenge, men ser ut som det kommer noen lenger fram. Fargen på havet har en slik utrolig dyp og klar blåfarge, det føles som om man kan skue langt ned i dypet.
 
Kl 2100: Stjerneklar himmel, belgmørkt med unntak av lyset fra månen. Var vitne til en meteoritt som tilsynelatende så ut til å lande rett i vannet noen båtlengder fra oss, selv om det trolig var langt oppe i atmosfæren. Hele greia tok fyr og fôr over himmelen som en stor ildkule! Utrolig spesielt, særlig fordi det virket så nærme.
 
Mye morild i vannet i natt, akkurat som i går også. Hver eneste bølge som bryter rundt båten lager et lite hav av opplysende parikler. Særlig bak slepegenerator ser det ut som en flammekaster etter båten hvor det hele tiden eksiteres små “eksplosjoner” som lyser opp kjølvannet på en utrolig stilig måte.
 
AIS fortsetter og imponere. Ser fartøy helt fra Peniche nord for Lisboa, langs portugalkysten, ved gibraltar og et godt stykke nedover marokkokysten. De fjerneste er over 250nm unna.
 
Strøm: usikker på om DouGen gir like mye tilskudd nå som før, for nå har vi et fast trekk på 5-10 ampere. Kombinert med noe lavere båtfart og sannsynligvis litt mer arbeid for autopiloten håper jeg det er det som er forklaringen på forbruket. Det er jo i praksis bare AP og kjøleboks som trekker noe nå. Forøvrig utrolig avslappende med denne autopiloten! Det kreves veldig lite av oss som er på nå i forhold til uten autopilot. Vi sjekker kurs, angrepsvinkel og styrke på vind, og seilføring, samt holder øye med trafikk. Mye tid til å ordne med mat, kaffe, dobesøk etc. Problemfritt – endelig.
 
Neste rapport ca kl 08.