Marokko.

Luceyblue
Ina&Buc&Simon&Amanda
Mon 6 Oct 2008 09:21
English:
Leaving Lagos in 20 knots of wind all the way to Essaouira, we made the trip in 2,5 days. Children sleep in cockpit when sailing, sparkling stars at night, we were visited by about 50 dolphins, a bit of swimming and listening to ABBA all the way.

We arrived Essaouira in the night and anchored off outside town walls until the morning. In the old days, Essaouira used to be the Pirate capital. These days it is a small fishing village with literally no cars and with the friendliest people you can ever imagine. The marked offers spices, fish, Arabic shoes, leather and rugs in abundance, and when Mullah calls to prayers, the shop-keepers put a broom stick in the doorway (there is no door), and run to the mosque to pray 5 times a day. Very few tourists, this is like being on a live movie set.
We planned to stay in Essaouira for a short while, now none of us want to leave.
Yesterday, we had a camel/horse ride on a deserted beach, today, boys are off to do some kite surfing, girls into markets to go shopping.

Norsk:
Med 20 knop i ryggen og sol og dønninger, suste vi ned til Essaouira i 8-9 knop på snaue tre dager. Barna sover alltid ute i cockpitten når vi seiler, stjerneklar himmel, mange delfinbesøk, svømming etter båten og høy ABBA-faktor hele veien ned til Essaouira.

I gamledager het byen Mogador, den berømte sjørøverbyen i Kaptein Sortebill-sangen. Dette var Sjørøverhovedstad og er nå en nærmesste bilfri fiskeby med verdens vennligste og snilleste mennesker. Markeder er overfylt av fisk og krydder og Ali-baba-sko og skinn og tepper. Det er som å være statist på et filmsett. Når Mullah kaller til bønn, stenger gutta sjappene sine ved å sette en kost i inngangen i det de løper til moskeen for å be (5 ganger om dagen!). Byen har nærmest ingen turister og bailey-jentene med buff på hodet og lange bukser, føler vi oss riktig så hjemme. Meningen var at vi skulle bare innom Essaouira noen dager, men nå er vi på 4.dagen. Ingen av oss vil dra!
I går ridde vi på hester og kameler på stranden, i dag skal Buc og Simon Kite-surfe, mens jentene skal inn til markedet igjen.