Kingdom of Tonga - Port Maurell

Ronja
Jan Morten Ruud
Mon 21 Jun 2010 14:46

Position: 18:41.95S, 174:01.76W

 

 

Port Morell ligger en times tid fra Neiafu og vel fremme sammen med Dreamcatcher og Destiny så var det 2 ledige bøyer som Dreamcather og vi knøt oss fast til. Destiny dro litt lenger ned - til Nuku - med en gang.

 

Utover dagen kom det en hel haug med båter, deriblant en rekke WARC båter. Så fort vi hadde fått fortøyd så kom Ocean Jasper på kanal 77 (som er arbeidskanalen til WARC) og sa at de hadde tenkt å arrangere en Barbeque inne på stranda i kveld. Litt sent ute for oss, hadde ikke noe grillmat om bord, men Bob på Ocean Jasper hadde fanget en svær tunfisk, så han sa det var nok ”to the Ronja people”.

 

Vi dro ut til den ene av øya rett utenfor Port Morell hvor det skulle være store korall formasjoner med bratte dropp offs (bratte sider som stuper rett ned i dypet). Og det var – et fantastisk sted å snorkle. Masse korall og fisker i forskjellige farger og varianter, og bratte stup ned mot dypet. Sikt og klarhet i vannet er fortsatt upåklagelig.

 

Det ble en fantastisk aften, kveld og natt på stranden i Port Morell. Strålende vær, god mat og mange morsomme mennesker. Inn kom det en rekke New Zeelandere som nettopp hadde kommet opp fra New Zeeland, alle svært fornøyd med å kommet frem fra en seilas som kan være røff. Det ble mye ”hi mate” rundt om kring, og glad i rom var de også.

 

Dagen etter dro vi av gårde på to grotteturer med flere av de andre båtene. Første grotten var Mariners Cave som ligger 2-3 meter under vann og en 4-5 meter innover. Det ble øvet med svømming under kjølen på båten føre forsøket på å snorkle inn til grotten. Det gikk kjempefint, og alle kom trygt inn. Inne i grotten var det helt utrolig. En stor grotte åpnet seg når man kom opp, og det var ganske spesielt å svømme inn i tunellen som ledet inn til grotten. Vel inne så var det to ting man umiddelbart legger merke til. Først trykket i grotten som endrer seg svellet som kommer inn i grotten. Det gjorda at man måtte utligne omtrent hvert 2dre sekund. Samtidig, når trykket endret seg, så kondenserte vannet i lufta og det ble tett tåke. Ene øyeblikket så var det helt klart, og andre så var det tett tåke.

 

Etter Mariners Cave var det 15 minutters tur med jolla over til Svallows Cave. Stor grotte som man kjøre inn i med jolla. Inne i grotta var det mange som hadde skrevet navn og dato, og der fant vi blant annet Peter Haugen, Norway, 1876. Må ha vært en hvalfanger ?

 

Tilbake til båten så dro Lars jeg skipperen inn til landsbyen rett rundt hjørnet for å sjekke ut om vi kunne være med på landsbyfesten senere på dagen. Og jo-da det var ikke noe problem. De hadde et stort skur som de arrangerte Tongaen Feast i. Å komme til denne landsbyen var å komme tilbake til 1800 tallet i Norge. Bare grus og gress veier rundt om kring i landsbyen, og griser, høns og hunder løp fritt rundt om kring i hopetall. Det må har vært et par hundre griser løpende rundt om kring.

 

Vi kom oss tilbake til båten i Port Morell, og flyttet den over til Nuku, 15 minutter lenger ned.

 

Fortsetter på loggen for Nuku

 

 

 Skipp Ohoi fra Roja