Action i havna - Figuera da Foz

Ronja
Jan Morten Ruud
Fri 21 Aug 2009 21:42

Coordinates:   W08.51.579, N40.08.839

 

Våknet til en strålende dag i Figuera da Foz. I dag var det liggedag, hvor spiste frokosten i cockpiten ute. Siden kjørte vi i gang dagens skoleøkt, som var ferdig 13:00. Frem til da var det ganske rolig rundt omkring.

 

Etter skolen så dro vi inn til byen hvor vi fant et stort marked. Her var det et 50 talls basarer hvor det ble solgt alt fra fersk fisk, kjøtt, frukt, grønnsaker, vin til klær. Her var det fullt med liv og røre. Vi kjøpte dagens middag som ble skinke, melon, noen oster og rødvin. Dyreste rødvinene jeg fant her kostet 2,5 euro, skal bli spennende å smake hvordan den er senere i dag. Lunsj spiste vi på stedets tennis klubb, hvor vi fikk et tilbud fra hovmesteren som vi ikke kunne si nei til: Hvis vi ikke likte maten han serverte, så skulle vi slippe å betale. Stedet var forøvrig kjempekoselig og lå fint til i et park / tennis område. Vi bestilte grillet havabbor til alle. I Portugal så har vi fått servert en rekke forretter og mellomretter (som bare kommer). De vi fikk her var kjempegode, spesielt likte far den marinerte torskerognen.

 

Vel tilbake i båten så hadde det begynt å blåse en god del 15-20 ms. Da kom havnesjefensbåt (med blålys på taket) inn i havna og skulle legge til (en 40 fots stålbåt). Han surra rundt i havna i god vind med digital gass (enten full fart bakover eller fullfart forrover). Alle båteiere som var i havnen sto å fulgte med underholdningen med unntak av de som var så uheldig å ha båten sin i nærheten av der havnesjefen hold på. Etter mye om og menn, og to neste kollisjoner så fikk han båten inn i bås hvor det stod en kar klar med fortøyningene. Da var det at det virkelig startet. Kapteinen på båten var kjempe forbanna på at han som stod på brygga ikke hadde lagt på tauet på rett sted, så da fyrte han først av en forferdelig strøm av eder og galle, for siden å dundre ut av båsen i fult sinne. Det var helt ubeskrivelig. Han spylte ned flere tilskuere med vannspruten som kom ut av vannjettene og det var stor bekymring fra flere båteiere når han nærmet seg disses båter. Etter mer full fart frem og tilbake rundt om krings så endte han inne i engelsk trebåt (stor sort stripe på båten …). Da ble båten forhalt inn i en annen båt og til slutt fortøyd. Har ennå ikke helst skjønt hva som skjedde, og hvorfor han ikke gikk rett inn i den båsen med en gang.

 

En times tid senere så satte det i gang med en kraftig sirene på land (som en luftverns alarm i Norge). Alle kom igjen opp av båtene og lurte på hvor flyene kom fra. Da var det en så at det brant som rakkeren inne i byen, og at det var byens brannalarm som ulte. Det blåste fortsatt friskt, og det var stor risk for spredning. Det tok ikke lang tid før det svirret rundt med masse biler med blålys og sirener. De fikk raskt brannen under kontroll – i hvert fall sluttet det å ryke inne i byen.

 

Senere på kvelden så kom på nytt alle opp av båtene. Denne gangen hadde en lokal musikant stilt seg opp helt ytterst på moloen for å spille saksofon. Han var kjempeflink, og vi fikk en veldig fin konsert.

 

Nå er det middag – som består av dagens handling fra markedet.

 

Er usikker på om vi seiler videre i morgen eller blir. Vinden er helt grein (10-15 ms rett bakfra), men det er meldt grov sjø fra Atlanteren (3-4 meter), så det er mulig vi blir en dag til.

 

Jan Morten