Dygn 5. Angöring Lagos

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Sat 20 Jun 2015 11:48
37:06.627N 08:40.538W
Midsommardagen 20/6
Bild 1-3 se tidigare inlägg: 1) Strax efter start Santa Maria, 2) Passerar fyren och lämnar Santa Maria med sikte på Portugals fastland. 3) Zera är oss hack i häl.
Angjorde Lagos midsommaraftons eftermiddag vid femsnåret. Vädret var fortsatt vackert resten av resan och under sista natten hade vi fin segling. Även Henrik sov gott (fick åtminstone två ostörda sömncykler). Vid 10-tiden på förmiddagen fick vi land i sikte. Vi var då på väg norr om "trafikseparationszonen" för att gå innanför denna. En sådan finns runt Portugals hörn för den tyngre sjöfarten, utmärkt på sjökortet med enkelriktade zoner där frakt- och tankfartyg kör och småbåtar som vi ska hålla sig borta. Trafiken där var tät av fraktfartyg och tankbåtar (4). På förmiddagen fick vi starta motorerna igen, vi gjorde vatten, röjde och städade lite, duschade. Det var ju midsommarafton. När vi passerade Cabo Sao Vicente, Portugals - och Europas - sydvästligaste hörn (5), sänkte Henrik flaggan enligt tradition (och för foto, 6). Sista biten kunde vi rulla ut genackern igen inför passagen över mållinjen utanför Lagos intressanta klippformationer (7).
Härligt med fast mark under fötterna. Tillsammans med folket på Zera och den svenska båten Song Of The Sea hade vi ett litet skandinaviskt midsommarfirande med sill, Vikabröd och brännvin (tack Kicki respektive Johan!) innan vi gick och åt mer på land. - Världen är bra liten: Det visade sig att Song of the Sea är kusin Lotta och hennes Ralphs tidigare båt (randiga spinackern bild 1)! Vi har sovit 10 timmar utan avbrott. Nu vidtar lite segelreparationer med mera. Henriks bror Per och Ullis kommer om några dagar och vi reser hem den 30:e juni. Vi ses ju snart!/Lena