La Palma (text och bilder)

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Thu 24 Oct 2013 10:41
18-22/10
Santa Cruz de La Palma är också en fin liten "huvudstad". Typiska balkonger pryder husen och det finns många små trivsamma torg och öppna platser (bild 1-3). Här gick vi inte så långt till fots, men åkte bil högt uppe i La Caldera de Taburiente, som når 2436 m ö h. Till skillnad från La Gomera, som inte haft vulkanutbrott på miljontals år, har La Palma haft det ett flertal gånger under historisk tid och två gånger under 1900-talet, senast -71 (bild 8-9). Man väntar sig att västra halvan av ön kommer att rasa ut i Atlanten endera dagen! - Här ute i Atlanten är luften så ren och himlen så klar ovan molnen att det lämpar sig extra bra för stjärnskåding. Astronomer vallfärdar hit till de stora observatorierna uppe på Calderan, där Sverige också har ett solobservatorium (bild 7). I städerna har man satsat på svagare och bara nedåtriktad belysning för att underlätta.
Förutom i området för de senaste utbrotten - och förstås ovanför trädgränsen -  är La Palma den grönaste ön av dem alla. Även om det inte framgår av nedanstående bilder.../Lena