forts Guadeloupe

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Fri 14 Mar 2014 16:42
Guadeloupe är format som en fjäril med ett smalt saltvattensund mellan två större öar, Basse Terre och Grand Terre. Vi har vandrat i djungeln (1-3), beskådat utsikter och "gjort" huvudorten Pointe a Pitre. På Guadeloupe ser man enstaka nötkreatur, vilket har varit sällsynt på andra öar, men huvudsakligen tjurar (några kossor lär väl dock finnas, men vi har inte sett dem) (4). - En iögonfallande shackrutig kyrkogård finns i en liten stad med stora gravar, nästan som små villor (5). - Havet har varit lugnt dessa dagar (6). I Pointe a Pitre var fiskehandeln vid kajen i full gång (7). Så var också marknaden, som säljer allehanda kryddor, flaskor med färglatt, skumt innehåll och mycket annat (8). Taket över marknaden, liksom kyrkan (9), är byggt av stålkonstruktioner enligt Eiffel för att motstå jordbävningar och orkaner. En jordbävning förstörde den tidigare kyrkan 1843. - Slaveriet avskaffades vid franska revolutionen(1794) men återinfördes av Napoleon 1805. Victor Schoelcher var en humanist och mäniskorättsaktivist som såg till att slaveriet slutligen avskaffades i de franska områdena 1848. Här finns ett litet fint museum (10-11). - I går var näst sista dagen på stranden för Elisabeth och Göran (12). I eftermiddag lämnar de oss tyvärr och flyger hem. Vi går då ut till Ilet du Gosier igen och sedan fortsatt norrut./Lena