forts. Les Saintes

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Wed 23 Apr 2014 00:08
Mycket trevlig påskhelg i Bourg på ögruppen Les Saintes vid Guadeloupe - mycket tack vare många härliga nya vänner - faktiskt svenska. - Anders och Cathrine på båten Ellinor har häckat här länge ("mojat in sig") och känner många i stan. Julia och Fredrik på SusieQ har liksom vi seglat över Atlanten den här säsongen. Vi besteg tillsammans Le Chameau, berget vid södra änden av bukten, där utsikten var strålande över flikiga Terre-de Haut och de andra öarna (1-3). Påskdagslunchen under träden på stranden varade till sena kvällen och avslutades hemma hos Gunilla och Philippe, som bor här. När hungern återkom gjorde Philippe, född på ön, frasiga acras åt oss - friterade små fiskbullar. Han lyckades fånga en liten trädgroda, som vi har spanat efter så länge utan att lyckas se. Den knappt tumnagelstora grodan med den starka "rösten" ljuder högt i entonig men månghövdad kör på kvällarna och när det kommer regn (4-8). - Bensindunken till jollen var nästan tom. På denna underbara ö finns en väglös sjömack två vikar bort från staden. Sjön gick för grov ute vid udden och med risk för att också få bensinstopp vände vi med jollen och bestämde oss att gå dit. Den sista biten, en ganska eländig stig, där inte vår kärra gick att dra (ett elände för skoteruthyrarna fick vi bekräftat). Dunken var ju lätt på vägen dit men vi gruvade oss för hempromenaden - men var försedda med en åra att hänga dunken på. Men en himla tur hade vi och fick lift tillbaka med en kille som just var där och tankade en rejälare båt (9-10). - Henrik och jag intog i dag själva Fort Napoleon i andra änden av bukten. Där växte orkidéer i träden (11) och de många vackert blommande träden (12) får i år ersätta körsbärsträdet hemma i trädgården. - I morgon släpper vi bojen och går med kurs mot Dominica. /Lena