Madeira

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Fri 4 Oct 2013 22:20
Madeira är fantastiskt! - Lite som Alperna plus hav. Kan rekomenderas som nästa resmål, för er som inte varit här. - Så vackert, höga berg och djupa dalar, frodig grönska och vackra och dramtaiska vyer. Vänliga och glada människorna, mängder med kända och okända exotiska frukter och våra blomkrukeblommer, som hortensia och liljor m.m, finns vilt längsvägkanter och i skogen. - Vi har gått våra levador. Det gör man här. - Redan på 1700-talet började man konstruera dessa bevattningskanaler som leder ner vatten från de höga bergen och gör att små- pch storbrukare - liksom familjer till egna trädgårdstäppan - kan avleda vatten till sina terassodlingar i branterna längre ner. De lär ha haft en ofantligt stor betydelse för Madeiras frodighet i dag. - Längs  levadorna kan man vandra runt kring bergen på upptrampade stigar. Man går ibland i tät vegetation, nästan som i en djungel, men ibland öppnar det sig och man ser djupt ner i dalgångarna. Ibland i tunlar. Och så har man matsäck. - Det var sååå trevligt! Man vill gå hur långt som helst, och det kändes i fötter och ben efteråt. - Klädkoden har vi förstått är rejäla vandringskängor med strumpor i, men vi gick i våra vanliga  universalskor, Ecco-sandaler. Det gick ändå bra, men vi överväger göra en liten investering. 
 
Vi har förstås också varit på vinprovning på Blandy's wine lodge och lärt oss om denna ädla dryck som kan bli mycket gammal - och dyr.
Här i vår marina kommer och går båtar från världens alla hörn. De flesta är som vi på väg söderut mot Kanarieöarna för att sedan fortsätta över Atlanten. Vi har träffat en del i tidigare hamnar.
Vår plan är nu att segla söderut till den ensliga ögruppen Ilhas Selvagem som är portugiska trots att de ligger närmare  Teneriffa än Madeira./Lena