Guadeloupe - Antigua

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Mon 24 Mar 2014 19:55
17:01,007N 61:46412W
 
Vi hade hoppats kunna gå genom sundet mellan Basse-Terre och Grande-Terre (Riviere Salee), Guadeloupes fjärilvingar, men passagen var avstängd - sedan ett år! - då brons öppningsmekanism är sönder. 
 
Efter att vi blivit ensama återvände vi i stället söderut - via ön Marie Galante (bara över natt vid en lång enslig strand) - till Les Saintes. På morgonen underhöll ett stim delfiner på ankarplatsen. De simmade glada omkring bland båtarna och Elisabeth hade nog hoppat i till dem om hon varit kvar. Det gjorde en del andra båtgäster, medan vi var allt för nyvakna.
 
Vände sedan norrut på Basse-Terres västra sida till trivsamma Deshaies (1-3), där fisket var lyckat för alla parter och tre små fåglar väntade på sin beställning i baren (bananaquits tror vi; Jonas?) 
 
Med god fart kom vi över till Antigua. Här återfann vi de i Las Palmas nyfunna vännerna Denise och Reinar från Malta, som vi inte sett sedan ankomsten till St Lucia i december, då de seglade norrut men nu vänt söderut (4). - Till skillnad från de flesta andra öar vi besökt - vilka fransmän och britter slagits om och därför haft växlat styre många gånger - var Antigua franskt bara en gång under ett år och var sedan 1667 definitivt brittiskt. Den flikiga ön har många naturliga hamnar och engelsmännen byggde här upp sitt militära fäste i Västindien med många befästningar och militära anläggningar. Sedan 1981 dock en fullt oberoende stat men med mycket brittisk atmosfär i English Harbour och Falmouth Harbour. Det var här admiralerna Rodney och Nelson hade kontroll över Antillerna. Nelson Dockyard är trivsamt inrättat i de restaurerade anläggningarna inbäddade i vacker grönska, där kollibris kvillrar i blommorna (5-7). Från kullarna omkring är utsikten storslagen. På Shirley Heights, där brittiska armén höll till, har man barbeques på söndagkvällarna (9 med utsikt över English Harbour närmast och Falmouth Harbour där vi ligger därbakom, 10 utsikt utåt havet). Huvudstaden St Johns upplevde vi dock ganska risig och skräpig. Pissoardoft hängde över trottoarerna, trots uppmanande skylt ("do not piss here", 11). Förutom i söder en ganska torr ö, men med vackra stränder och bukter (12, Half Moon Bay)/ Lena