La Gomera (text och bilder)

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Thu 24 Oct 2013 10:34
15-18/10  +  22-23/10
Vi spanade ivrigt efter val när vi rundade södra Teneriffa, då vi hört att de kan hålla till i området. Men ack nej. Vi låg i San Sebastian, den lilla "huvudstaden" på östra sidan och trivdes gott. Columbus - som för övrigt har förföljt oss sedan portugiska fastlandet - tankade vatten här inför sina seglatser över Atlanten från en brunn,som fortfarande finns att beskåda (bild 2). Han besökte också senora Bobadilla varje gång. - Här har vi lärt oss lite om guancherna, Kanarieöarnas urbefolkning, även om mycket fortfarande tycks osäkert. Man har funnit släktskap med nordafrikas berber och tror att de i omgångar deporterades därifrån till öarna. Till Gomera fördes de sannolikt av romarna på 200-talet. Fram tills att spanjorerna kom på 1400-talet, levde de i grottor, ibland lite tillbyggda, tillsammans med får, getter och hundar. De jagade och fiskade från land. Men de hade inga båtar. Och inga metaller. För att kunna komunisera över berg och dal utvecklade de ett visselspråk, som har fortsatt att brukas till inte alls så länge sedan. Med moderna möjligheter till komunikation har dock visslandet hotat dö ut och man har därför infört det som skolämne.  Beundransvärt - och ungarna tycker det är kul!
Här har vi åter klättrat i berg, denna gång dock bara nerför. Vi tog bussen uppför berget och gick ner på andra sidan - till den bördiga och vackra Valle Gran Rey. Vissa avsnitt kändes riskfyllda, då stora bummelstenar uppenbart ibland rasade ner från berget (bild 3-5). Vid målgång kunde vi bada vid en fin liten vulkansvart strand. Och vi insåg att - om lugnt väder - skulle kunna ankra här på vägen tillbaka från La Palma (bild 6-7).
 
Så efter dagarna på La Palma motorerade vi i stltje tillbaka till Valle Gran Rey och la oss tidig eftermiddag vid den lodräta bergväggen och med 27 grader i det klara vattnet. Valspaning gav inget heller denna gång - fast vi trodde det en stund, men det var större delfiner. Vi körde om en sköldpadda med samma kurs som vi och det var rikligt med flygfisk i luften (bild 8-10)./Lena