S:t Thomas

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Sun 26 Apr 2015 19:10
18:20.150N 64:56.150W 
April 19-24
Jungfruöarna utgör en hel arkipelag av skogsklädda öar med vita stränder. De är uppdelade i US Virgin Islands (USVI) västerut och Brittish Virgin Islands (BVI) österut. Efter en lugn nattlig färd med spirade segel kom vi på förmiddagen fram till Charlotte Amelie (1-4) på S:t Thomas, huvudstaden i USVI, som förutom S:t Thomas utgörs av S:t John och S:t Croix samt en mängd mindre öar och skär runt omkring. Öarna hör till USA men ingår inte i unionen utan styr sig själva och invånarna får inte rösta vare sig i president- eller kongressvalen - men skickar en delegat. Något förbryllande är det också vänstertrafik. - Efter noggrann inklarering, inkluderande visum och fingeravtryck, gjorde vi stan. USVI var dansk koloni från 1600-talet ända fram till 1917.  De danska gatunamnen finns kvar, Charlotte Amelie var sannolikt en dansk drottning och en del byggnader ser klart danska ut. Här ligger kryssningsfartygen på rad, liksom juvelerarbutikerna på huvudgatan, där amerikanska turister kan köpa sina diamanter och Rolexklockor skattefritt. 
Vår watermaker visade sig ha en spricka och behövde en reservdel från Trinidad. I väntan på den ankrade vi vid Water Island (5-7), ett stenkast från Charlotte Amelie. Under dagen levererar den färggranna båten Kont Tiki de badsugna från staden och fyller viken med rytmer från steelband och upplivade människor. Mot dagens slut lägger sig friden åter och bara vågornas milda rassel mot stranden hörs. En kvinna bofast på ön körde oss till högsta toppen, där utsikten var magnifik och Puerto Rico anades i fjärran. - Ny svensk bekantskap på båten Marmaid gjorde en trivsam kväll. - Vi kunde få ordning på watermakern, det vill säga Henrik med mig som op.ass. (duktig sådan vill jag påstå; "blå mejseln!", "fast nyckel nr 10!".. och innan han hade uttalat sista stavelsen, hade han verktyget i handen).
I svag vind motorerade vi runt västra änden av S:t Thomas till Magens Bay på norra sidan (8). Vägen dit - omgärdad av öar - var vacker, liksom den långa och i kvällningen nästan öde stranden. Där fanns bara ett fåtal båtar, vi kunde ankra nära land och simma i land för kvällsvandring. - Nästa dag anlände badfolket; ön är vertikalt smal och Charlotte Amelie på andra sidan är inte långt borta. /Lena