Union Island

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Tue 13 May 2014 18:17
12:35.781N 61:24.794W
Union Island ger ett visst intryck av hopplöshet, tycker vi, fast ön borde ha förutsättningar till samma positiva atmosfär som Bequia. På kvällen cirklade hajarna oroligt runt i lagunen utanför Anchorage Yacht Club (2). Här hade vi dock tillgång till internet - dvs ibland i alla fall - , vilket vi inhandlat för en tidsperiod och som gäller på vissa öar. Så när regnet periodvis öste ned under helgen kunde vi surfa runt lite, skicka bloginlägg och maila. Söndag förmiddag höll det dock uppe för en rundvandring på ön och vi blev våta ändå - men av svett. - Här, liksom överallt på öarna, växer manchineel-träd (4). Till utseendet oansenliga träd, för närvarande extra risiga när de är delvis avlövade. Det anmärkningsvärda med dem är att de är väldigt giftiga. Bladen, blommorna, de äppelkartsliknande frukterna, barken, veden - allt är frätande. Man ska inte handskas med dem alls, inte använda veden till grillen, inte ta skydd under träden vid regnskur. Vi hörde talas om en kvinna som använde bladen efter att ha kissat i naturen....  - På andra sidan ön fann vi ett fint "vattenhål", där kor inte var välkomna. Men koblajor på området avslöjade att korna inte är läskunniga. - Nu skiner solen igen och vi klarerar ut från Grenadinerna, men har då 24 timmar på oss att lämna landet. Så via en bad- och lunchankring på Palm Island - på andra sidan av sundet - far vi nu till Petite St Vincent och därifrån i morgon till Carriacou, som tillhör Grenada./Lena