Lagos - Porto Santo

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Sun 22 Sep 2013 18:40
33:01.701N 16:18.939W
I natt vid 01-tiden gick vi in i hamnen på Porto Santo, den mindre ön bredvid den stora Madeira-ön. På loggen 491 sjömil från Lagos, vilket tog 63 timmar med knappt 8 knops medelfart. Efter att vi kommit ut förbi Cabo San Vicente, dvs hörnet av europeiska fastlandet, möttes vi av grov sjö med imponerande vågor. En hård nordan har blåst en längre tid längs portugisiska västkusten. Den nådde inte oss, däremot vågorna den skapat.  Första natten var också ovanligt kall, jeans och fleectröja kom fram för första gången. Men fullmånen har lyst upp nätterna. Dagen därpå återkom också värmen och vinden dog ut allt mer, så vi började motorera. Sista kvällen- natten helt bleke och magiskt vacker, när vi med kurs mot Venus, aftonstjärnan, spejade efter fyren på Porto Santo. - Vi har haft flera delfinbesök och även mött en sköldpadda. Men inga valar; de lär hålla till uppe vid Azorerna. Spännande resa. - Porto Santo ger ett sympatiskt intryck så långt. Efter att ha sovit ut har vi spolat ren båten och badat vid den fina stranden som tar vid på andra sidan piren. Vi funderar också över vad vi ska bidra med till grafittin; alla besökare målar nämligen ett visitkort på hamnpiren! /Lena