forts. Bermuda

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Wed 20 May 2015 00:04
Johan kom i går vid lunchdags - då det tyvärr hunnit bli trist väder, regnigt och svalt. Kunde passa på att göra säkerhetsgenomgång med honom, något som skepparen måste skriva under på att han gjort med alla ombord. - I dag strålar solen igen och vi har gått omkring i det historiska S:t Georges med omnejd - platsen där Bermuda  började och ett av UNESCO´s världsarv. Stadsvandringen med guide gick tyvärr av stapeln på förmiddagen innan Johan kom. - För första gången är Columbus inte alls inblandad i upptäckten av den ö vi besöker. Det var 1509 som spanjoren Bermudez råkade upptäcka den obebodda ön. Han gick aldrig i land, seglade bara runt ön, men sedan dess finns den på kartan. Flera årtionden senare planterade spanjorerna in grisar på ön för eventuella kommande behov på färden mot guld och silver i Syd- och Mellanamerika. Någon torde också ha landstigit 1543, då detta årtal finns inristat på en sten vid stranden. 1609 förliste det brittiska skeppet Sea Venture (på väg till Virginia) på reven. Alla ombord klarade sig i land och fann ett paradisiskt land med prunkande växtlighet, frukter och till och med grisar. Besättningen fortsatte till Virginia efter att de byggt två nya båtar. Amiral Sir George Somers, som blev stormförtjust i Bermuda, återvände hit för att proklamera att ön nu tillhörde England - Så började kolonisationen av Bermuda. Här finns mycket bevarat från den gamla tiden. Här finns huset, som den först frigivna slaven bodde i -6; hans ättlingar bor där fortfarande. På S:t Peters gamla kyrkogård begravdes slavar och svarta bakom en mur, längst bort från Gud (7). - På Kings Square uppförs en liten våt och livlig föreställning varje dag 12:30. Med stor inlevelse visas hur straffredskapet "Ducking Stool" användes om man inte skötte sig (7-8).
 
För övrigt har det varit romprovning samt prisutdelning för denna delsträcka. Det sistnämnda var inte så inspirerande för vår del - vårt sista dygn med motorer på straffade sig hårt. Men vi fick en extra dag på Bermuda! - Vi har förstås också kompletteringsprovianterat. Som prisexempel 6 toalettpappersrullar för 12 dollar, 100-110-kronor.
 
I morgon går starten mot Azorerna med utökad besättning. Vindarna ser ut att så småningom bli motiga, men vi är laddade. /Lena