Sista veckan i Las Palmas

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Sat 23 Nov 2013 18:26
Daniel och Per har kommit. Daniel lite vemodig, har inte varit ifrån familjen så länge tidigare. Men han är tapper och snart är det ju jul, då de kommer! (1-2). - Medan tomatodlarna hungerstrejkar (3) smörjer vi kråset, med välkomstmiddag ombord första dagen (4) och nästa dag torsdagens Tapas night, då Las Palmas-borna går ut och får en tapas och ett glas vin för 2 Euro (5). Pers kompis Jörgen med dotter Emmy var med. Vi besökte flera ställen och fick till slut ihop till en hygglig middag. Kostympartyt hann vi inte med, men det gjorde våra trevliga grannar, Deniese och Reinar från Malta, vackert skrudade (6). - Vi har haft mycket att gå igenom tillsammans. Har varit ute och kollat segelsättningar och revat i medvind. Vi har sett helikopterräddning. Daniel och Per har entrat livflotte och tränat nödraketer - vilket Lena och Henrik gjort tidigare (9-11; det är Daniel som dyker i flotten). Harald Treutiger testade också flotten och lät sig intervjuas vid poolkanten av medhavt filmteam. Vi har diskuterat säkerhet, strategier och sophantering bland annat. Per är den ivrige kappseglaren och Daniel storfiskaren ombord. Jag modererar och Henrik bestämmer. Hur ska man få fisken att simma framåt med kroken och dra båten är den stora frågan.
 
I kvällningen i går anlände 80 äpplen, 80 apelsiner, 20 bananer, 10 kg potatis förutom kålhuvuden, morötter och 150 ägg (12. Per älskar ägg. Och vi ska baka sockerkakor). Samtidigt fick vi rädda in tvätten från störskur. Och samtidigt kom riggkillarna som skulle sätta fast radarantennen i masttoppen. Det hade blivit bäckmörkt och det var ganska rörigt! - Därefter regnigt farewell party.
 
I dag utcheckning och Skippers briefing. Vi ska stuva och ordna allt så bra vi kan (hur  då?!). I morgon startar vi 12.30. Vi har fått en transponder, så att vi nu ses med alla andra båtar i ett gytter i hamnen. Men sedan kommer vi att spridas med vinden... Se det på http://www.worldcruising.com/arc/eventfleetviewer.aspx under överfarten. Under färden har vi för avsikt att dagligen lägga in en position med kort rapport via satelittelefonen. Om någon vill nå oss skriv i första hand sms via Iridiums sms-sida: http://messaging.iridium.com Det lär vara gratis för både er och oss, men begränsat till bara text och 160 tecken (men man kan skicka flera sms i rad). Man kan också e-maila samt ringa (men framför allt ringa är dyrt !): mantra2 {CHANGE TO AT} mailasail {DOT} com resp. +881631624610.
 
Tyvärr tycks det komma att vara dåligt med vind närmaste veckan ....

..