Bequia

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Sat 10 May 2014 02:00
Det är nu tydlig eftersäsong. De båtar som planerat gå vidare genom Panama har begett sig dit. De som tänkt återvända till Europa har påbörjat sin resa. Och övriga - landboende turister - har farit hem till våren på norra halvklotet. I Admiralty Bay vid Port Elizabeth var det betydligt färre båtar denna gång jämfört med tidigare. Men på Bequia är det ändå livfullt och charmigt och vi fick förnyad energi. De traditionella båtarna, vilka fortfarande byggs på ön och ursprungligen användes för valjakt, används nu av öns ungdomar i seglarskolan som drivs ideellt av två män. Vi missade tyvärr starten på ett race; båtarna har centerbord och ligger på stranden när startskottet går, båtarna skjuts ut och pojkarna hoppar i. Båten balanseras av killarna som hänger i trapetser på lämplig sida. I en stuga sitter en man och tälger fina modeller av dessa båtar till försäljning (4). -  Vid en annan stuga brukar en man sitta och handpumpa bildäck (5). - Vi har åkt flak-taxi och vandrat på vägar och stränder till fots, delvis tillsammans med Fredrik och Julia från SusieQ som också var här. På söndagförmiddagen var folket uppklädda, samlade under träd på stranden; det var snart kyrkdags (6). Vi tog oss till andra sidan ön, där en äldre man försöker hålla liv i den hotade sköldpaddstammen. Mannen, som själv var fiskare som ung och deltog i sköldpaddsfångst, omvändes då han upplevde stammen drastiskt minskade. Han har basänger för olika åldrar (6 - från barnkammaren). Sköldpaddorna får bo fem år här innan de sätts ut i havet. Hawkbill- sköldpaddorna blir 200 år gamla, men de blir könsmogna vid 20 års ålder. Sköldpaddsmannen har varit verksam i 19 år så han ser fram mot sina första återvändande äggläggande mammor.  Djuren är fredade längs kusterna - där vi ju faktiskt har sett många, vilket kan ge en felaktig uppfattning - men hos lokalbefolkningen är det fortfarande populärt att fånga dem och situationen är alvarlig. - När vi kom tillbaka till byn var söndagsfolket fortfarande kvar på stranden och en grupp kvinnor sjöng och dansade. Vi tycker om Bequia./ Lena