Bermuda

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Sun 17 May 2015 16:28
En bra bit ute i Atlanten ligger denna lilla spenslig ö, egentligen uppdelad i flera smala småöar med broar emellan många av dem. Grunda rev finns långt ut. ARC-båtarna är samlade i S:t Georges i östra änden (2-5), det enda ställe där man kan klarera in. Huvudstaden är dock Hamilton mitt på. Det har varit en brittisk koloni ända från början, d v s sedan ön började bebos på 1600-talet, numera självstyrande. Här är väl utvecklat och mycket trivsamt, men höga priser - inte så konstigt kan man förstå - och inte minst för oss européer, då Bermuda-dollarn är knuten till US-dollarn. Bara en del av oss ARC-båtar får plats vid bryggan vid Dinghy and Sports Club, resten har fått ankra där ute. Vi hade tur (först till kvarn) men får möjligen flytta ut under dagen för rättvisans skull (2, längst till höger ligger vi). Vid bryggan simmar bläckfiskar (7). - Det är så uppenbart att vi kommit till en annan klimatzon. Skön värme på dagen, 25-27 grader, inte såå svettigt. På kvällen cirka 20 grader, en kofta kan behövas, och vi har tagit fram täckena till natten. Det känns uppfriskande och avslappnande. Här är bördigt, grönt och frodigt, gräsmattorna klipps. Det går inte att hyra bil här (!?), men i går tog vi lokalbussen ända bort till Dockyards - på spetsen av "metkroken" - en fantastiskt tur genom landskap och längs stränder - så vackra (men hopplöst att fotografera under gång)! Dockyards (8-10) har varit en stor brittisk flottbas där man nu kan promenera omkring i intressanta miljöer och det innehåller också ett fint museum (varav delar dock var stängda för reparation efter senaste orkanen). På hemvägen tog vi färjan första biten till Hamilton (11). - I går kväll var det "Dark and stormy" välkomstparty med pirat-tema här på Dinghy Club. Stormhatten hittade vi på marken i Dockyard (troligen ett stackars barn som tappat den på väg till den födelsedagsfest vi såg skulle gå av stapeln på fortet). Christers hatt inköptes och en kökshandduk fick förfärdiga mig. Utklädanden varierade för övrigt från inget till kostbara kostymer. - Vi gör också lite nyttigheter, tvättar och lagar saker, tittar över segel med mera (6, Skomakar-Henrik).
Det är en underlig känsla att vara på en liten landplätt - så fin - mitt ute i havet. Vi är förälskade i den. (Vackra golfbanor för den intresserade!) - På måndag kommer förstärkning i form av Johan och på onsdag går starten mot Azorerna om väderutsikterna ser bra ut. De som ska till Newport är tänkta avgå på måndag, men det talas om eventuell uppskjutning någon dag p g a hård motvind./Lena