St Barth

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Mon 31 Mar 2014 20:39
17:54.400N 62:52.600W
 
Montserrat, på behörigt avstånd västerut, sände ut små rökpuffar från sin ännu ej utslocknade vulkan när vi lämnade Antigua med kurs mot St Barth. Denna ö är fransk ("French Autonomous Overseas Collectivity") men det intressanta för oss är att den faktiskt varit svensk koloni i nästan 100 år! Frankrike hade tagit den i bisttning 1685 men Gustav III ville också ha en fot i Västindien och i utbyte mot att Frankrike fick handelsrättigheter i Göteborg fick Gustav III 1784 St Barth med sina cirka 600 invånare. Så många svenskar flyttade aldrig hit men Sverige lät bygga staden Gustavia, som gjordes till frihandelshamn med god vinst, medan fransmän och engelsmän krigade om andra öar. Men krigen tog slut och torka, orkaner och jordbävningar innebar att ön blev till mer besvär än glädje för Sverige. Så 1877 fick Frankrike tillbaka sin ö för 80 000 franc, vilket gladde invånarna som fortsatt känna sig som fransmän. En hel del minnen från svensktiden finns dock för oss att glädja sig åt. De gamla gatunamnen finns kvar, som Storgatan, Kungsgatan, Kyrkogatan osv. Också en hel del byggnader, såsom klocktornet och det svenska fängelset, vilket byggdes för att  bli den första skolan - men blev så först i början av 1900-talet; behovet av fängelse var större. Svenskarna byggde övertäckta vattencisterner i sten, så att regnvattnet som samlades upp inte skulle dunsta - ön är torr och alla droppar behövdes. - Det är dock först under de senaste decenierna utvecklingen tagit riktig fart, ett vägnät på ön har byggts liksom en liten landningsbana för flyg och turismen har utvecklats. För 40 år sedan bodde här några hundra människor, nu cirka 7500, huvudsakligen fransmän och en del amerikaner. På muséet uppskattade man antalet nuvarande svenskättlingar till 8-9 stycken. En av dem är Marius Stackelberg, 91 år, som grundade Le Select, baren med anor. Många är de gästande svenskar som lämnat Sverigeminnen i hans bar. St Barth är nu välutvecklat och rikt, med lyxaffärer på fina gatan, man gör vatten av saltvatten (liksom vi gör) med energi från sopförbränning. - Vi har haft så trevligt här! I Anglikanska kyrkan avnjöt vi en härlig konsert med en frejdig amatörkör. Programmet varierade stort med allt från klassisk kyrkomusik och opera till U2, Simon and Garfunkel, Dirty Dancing och Lenard Cohen. I pausen med bubbelvin beblandade vi oss med kindpussande St Barth-invånare. Den unga vackra körledaren är svensk medborgare med föräldrar i Sverige. Men hon kunde inte svenska. - Under helgen har vi också sett på en regatta för bjässar. Uppåt 70 METER långa yachter intog scenen för ett stiligt skådespel runt ön, och vi låg bra till med vår båt för att kunna se. - Från båten såg vi också den strida strömmen av små flygplan, som gick ner lågt i passet mellan kullarna för att landa på världens näst kortaste landningsbana. För piloterna krävs specialutbildning och lyckas de inte få stopp hamnar de i vattnet. Vi har träffat Anne och Lawrence från England, som också seglade ARC men som vi lärde känna redan i Lagos. / Lena
 
1) Montserrat
2) Vy från Fort Gustav över hamnen
3) Norra Strandgatan
4) Svenska gatunamnen är kvar tillsammans med nya franska, här hedras svensken Nyman, som vägrade lyda order att skjuta kanon mot egna befolkningen, som gjort uppror.
5) Svenska klocktornet och fängelset i bildens centrum.
6) Anglikanska kyrkan och upphittat jätteankare.
7) Shirley Dern, den "svenska" körledaren.
8-9) Le Select, Marius Stackelbergs bar.
10) På kyrkogården fanns också svenskättlingar, här Karl John Riddarhjärta.
11-12) Tävlande båtar.
13) Utsikt norrut, dvs motsatta sidan än Gustavia. I fjärran till vänster pågår regattan.
14-16) Flygplan går in från vårt håll lågt i passet och landar sedan direkt på den korta banan.