Dygn 1

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Thu 21 May 2015 15:05
Drygt ett dygn efter start (klockan 12:00) och vi har fått rapporten från ARC angående placering. Vi ligger tvåa om man ser till distansen kvar till mål! Och vi måste ha varit först fram till någon gång i natt när Bluewater Mooney passerade förbi oss (Vi kunde se att det var den båten på deras AIS-signal. Vi har inte någon sådan sändare men en mottagare och kan på plottern identifiera de båtar som sänder). Den norska båten Zera ser vi vid horisonten bakom oss; vi uppfattade i går att de såg ut att gå mer norrut efter starten men de tycks ha ångrat sig. Vår båt gör sig bra i medvind. Dock vred vinden fram mot morgonen ytterligare mot sydväst, vilket gjorde genackern orolig och mindre effektiv. Så nu har den flyttats från peket till höger skrov och då går det bättre igen. – Men än kan väldigt mycket hända. Vinden kommer som det ser ut att  om två dygn gå över mer mot ost till sydost – orsaken till att vi dragit oss söder ut – och då blir det sträckbog för oss, inte lika fördelaktigt. Norrut kommer en front med hårda vindar utanför USA och det ville vi förstås också undvika. – För närvarande är vi alltså glada och nöjda, går med lugn fin gång, solen skiner, somliga sover i kapp, andra läser. /Lena