Santa Maria

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Sat 13 Jun 2015 18:16
36:56.705N 25:08.917W
Juni 12- 14
Santa Maria är den av öarna i Azorerna som upptäcktes först (1427 eller 1432, därom tvista de lärde) och som bosattes först, från 1439. De var också det landområde som först fick kännedom om Västindiska öar, eftersom Columbus stannade här efter en storm på sin återresa 1492. Om detta besök säger också historien att besättningen först omringades och tillfångatogs, då de antogs vara pirater. Missförståndet uppdagades dock så småningom. Ön har cirka 5000 invånare men ändå fyra städer, varav Vila Do Porto är huvudort - där är vi. Av detta förstår man att det är en mycket lugn ö och alla tycks känna alla. Hamnkaptenen tog oss med sin bil till Anjos (5), byn med den första bosättningen. Där fanns kapellet, visserligen restituerat, där Columbus tackade den heliga Jungfrun för räddningen. 
I morse kunde man dansa Zumba på kajen - om man inte blivit erbjuden biltur av hamnkaptenen.
I eftermiddag har vi gått en powerwalk inför sista etappen. Vi såg Vila do Porto på håll, där den brer ut sig inåt ön på en platå med en ravin på var sida. Bra av försvarsskäl. I kväll ett litet farväl-party i klubbhuset (det blå) för oss cirka 20-talet båtar som är kvar. En del har redan vid tidigare stopp vikit av på andra vägar, mot Storbritannien. 
Det är så tomt i styrbordsskrovet efter att Christer och Kicki farit och vi saknar Christer inför denna resa. Tack Christer för din medverkan och insats så att vi tordes genomföra den långa etappen! /Lena