British Virgin Islands (BVI)

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Thu 30 Apr 2015 03:11
18:28.50N 64:22.35W
April 27-29
Över ett litet sund och en osynlig gräns - och vi var i British Virgin Islands (BVI). Öarna - Tortola, Virgin Gorda, Anegada samt ett antal mindre öar - är inte så befolkade som USVI. Även här dominerar amerikansk turism och inte minst båtchartern är stor. Smakfulla hotellanläggningar och restauranger ligger vid de finare stränderna. Till en del av dem kan man bara komma sjövägen. Vi klarerade in i Sopers Hole på Tortola (1), där vi också till vår glädje fann en mataffär (även om jag börjat baka igen, så det går ingen nöd på oss), men så mycket annat fann vi inte där. - Norman Island lockade (2), då det lär finnas en gömd skatt på ön, vilket inspirerade Robert Louis Stevenson att skriva Skattkammarön. Skatten fann vi nu inte, men en del mycket gamla träd som vi tror kan ha veta var den finns.  Hela ögruppen, Jungfruöarna, var en gång i tiden ett ökänt tillhåll för pirater som anföll de välfyllda spanska skeppen på dess väg från sina domäner mot Europa. Spanjorerna torde ha ångrat att de inte tog hand om även dessa öar efter Columbus upptäckt. - Cooper Island hade en fin liten strand men med för många "PRIVAT"-skyltar på (3). Kändes inte så välkomnande, men snorklingen där var fantastisk.
I dag har vi - skam till sägandes - satt seglen första gången sedan vi kom till Jungfruöarna; det har inte känts lönt för några få sjömil. Men i dag tog vi oss något längre upp till Gorda Sound på Virgin Gorda och fick en härlig tur i frisk halvvind. Gorda Sound är en stor och vid bukt där vi valt en boj vid Bitter End med Saba Rock (4) intill. Fin strandpromenad och delvis krattade stränder men också vandringsled i terräng upp på berget (5-8).
Ännu har vi inte sett till någon lokalbefolkning (förutom den anställda i butiker och barer). Var är dom? - Lite konstigt - konstlat.
På lördag kommer besättningen Christer, granne och vän från Linköping, till Tortola och det ser vi fram emot. En vecka senare, den 9:e maj, går starten för hemresan till Europa, vilken är uppdelad i tre etapper med uppehåll och omstart på Bermudas och Azorerna. På Bermudas anländer också Johan, Henriks äldste son, för den längre etappen. Under rallyt kommer man att kunna följa vår och alla andras resa på World Cruising Clubs hemsida, fleet viewer./ Lena