Teneriffa

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Tue 15 Oct 2013 18:24

Santa Cruz på östra Teneriffa (inte att förväxla med Puerto de la Cruz på norra kusten) är ett bra ställe att ha båten på och en bra utgångspunkt för att utforska ön. Staden är sympatisk, men trots så nära inpå marinan avskild från denna med ett stort men stillastående vägbygge, vilket blockerar tidigare befintlig gångtunnel. I stan finns dock fin saluhall, många små affärer och trevliga kvarter och ett snitsigt modernt Auditorium, arkitekt: Calatrava, bild 1-3). Vi har haft bil under några dagar och farit runt överallt! Naturen är dramatisk med - enkelt uttryckt - höga berg och djupa dalar. Moln och grönska i nordost med gamla traditionsrika byar. Taganana fick bilväg först 1968, fram till dess gick man genom bergspassen (bild 9). Bananodlingar i norr tycks ha ersatt tidigare sockerrörsodlingar. I övrigt i mångt och mycket stäppliknande landskap med kaktusar och sånt. I norr, utanför Puerto del la Cruz, finns dock den vackraste botaniska trädgård vi sett, anlagd för över 200 år sedan (bild 10-11). - Svarta vulkanstränder - förutom Playa de las Terestias norr om Santa Cruz, där gul Saharasand har importerats (bild 7-8). - Och överalltihopa ruvar El Tejde, 3718 meter högt. Där var vi förstås, åkte linbanan som når till 3555 m. Den sista biten måste gås till fots men kräver ett speciellt tillstånd, vilket vi inte hade ordnat. Nästan mest fantastisk var vyn när vi närmade oss berget. - El Tejde kan inte ses från Santa Cruz, det skyms av mer närliggande toppar, men från stora delar av ön ses det gnistrande klart, ofta stickande upp över ett molnlager - eller som en disig kontur och vilar som ett välformat jättebröst mitt på ön (bild 4- 6 + 13). En natt sov vi på ett litet hotell inhyst i boningshuset på en bananplantage. Huset var verkligen inbäddat i bananer så långt man såg! 

 

I morse lämnade vi Teneriffa och har kvistat över till La Gomera, 62 sjömil  västerut, dvs nästgårds./ Lena