Dygn 1. Santa Maria - Lagos

Mantra 2 goes east
Lena & Henrik Harder
Mon 15 Jun 2015 14:11
37:27.197N 21:43.281W
Starten blev extra festlig då solen strålade från klarblå himmel (det var på tiden!) och då portugisiska flottans skepp som låg i hamnen blev startfartyg (avgjordes troligen under farväl-partyt, då befälhavaren var med). Startlinjen var mellan skeppet och pirnocken. - Alle man på däck och salut! - Så fick de något att göra gossarna. - Som vanligt gjorde vi en bra start och under hela gårdagen var vindriktningen bra för oss och förde oss med jämförelsevis god fart framåt. På kvällen dog dock vinden ut och sedan har vi motorerat. Havet är tidvis nästan helblankt, särdeles vackert alltså, speciellt när delfiner hoppar kring båten. Alla andra lär väl också motorera antar vi och då kör de om oss (enskrovsbåtarna har större dieseltankar och fler extra dunkar; behöver inte tänka så mycket på vikten). Vi kör lite på sparlåga med en motor. Vi befinner oss nära centrum av Azoriska högtrycket och vindbristen tror vi kommer att bestå åtminstone ytterligare ett dygn. Men det är lättsamt, vi har passat på fixa Henriks frisyr, dvs med rakmaskin, på styrbords akterdäck. / Lena