Mandag 9.mai

The Loraas family's sailing diary
Liv-Marie & Lars Loraas / Lars Loraas
Mon 9 May 2011 11:58
 
Pos:30:43.277N 41:35.467W
 
Dette skal være siste uken vi er på havet for denne gang. Håper og tror vi er på Azorene til lørdag/søndag... men det er jo vind som avgjør hvor fort dette går. De siste dagene har vi hatt rikelig med vind fra 17 - 25 kn VNV fra og gjennomsnittfaten har vært på 6.2 kn. - en akterlig slør. Vi seiler nok litt konservativt pga "Fanny" skal få gode arbeidsforhold. Vi synes at det til tider går unna men det er jo relativt. I morges så døde plutselig vinden fra 18 kn - 9 kn... så kom den tilbake etter 30min.. deilig. Da var seil klare for å bringe oss videre nordover. Vi fikk beskjed fra Mads i går at tordags kveld eller fredags morgen får vi motvind dvs NØ mellom 15 - 20 kn. Med det som bakgrunn ønsker vi å seile så raskt som mulig nordover for å få kortest mulig tid i motvind.
 
Først av alt takk til Hans Petter i Chigago og Inger Lucia i Oslo som sendte oss fotball resultatene. Rosenborg slo Molde 2-0. Hm det var det første jeg fikk hørte kl 0300 i natt når Lars vekte meg til nattevakt... morsomt det. Kjekt å høre slikt.
Ellers i går var det siste episode av hørespillet om Dickie Dick Dickens.... det har vært svært underholdende. Nå skal vi høre på koseri av Øyvind Thorsen, han er en kjent kosør i radioen. Disse koseriene er tatt opp på Ipod.
 
Nå begynner det virkelig å bli litt kjøligere i lufta. Bikini og badebukse er nå byttet ut med ull undertøy, fleece + seilklær om natta, på dagen er det fortsatt bra temperatur. En ny epoke værmessig er på gang. Men vi kommer til et Europa i vår og vi er vel hjemme i Oslo når byen står i full sommerprakt. Gleder oss.
 
Ellers så har vi ikke ennå prøvd fiskelykken, vi har fortsatt fersk mat i fryseren. Det er utrolig hvor lenge det har holdt seg der.
 
I går ettermiddag hørte vi på kortbølgeradioen på en Amerikaner som heter Herb Hilgenberg, han gir værruting gratis til alle som tar kontakt med han. Det er en fast tid og fast frekvens han er på hver dag. En ildsjel. Vi hørte det var mange som er på vei over Atlanteren mot Europa og endel skal opp til Bermuda for så å seile derfra til Azorene eller England. Vi hørte at Herb meldte storm rett nord for Bermuda.. glad vi ikke er der.
 
Kl. 0600 (lokal tid) så jeg en seilbåt bak oss for første gang siden vi startet på å krysse Atlanteren på vei mot Azorene. Det skal bli spennende å se hvilken nasjonalitet den båten har. klokken 0800 kalte denne båten oss opp, Lars hadde en prat med han. Båten var fra England og het Clevelander, type Swan 82 fot... hans fart var 10 kn mens vi koste oss med 5,5 kn. Det er forskjell på folk og båter også. I dag laget vi oss egg og bacon til frokost - kalles sikringskost. Deilig det en gang i blant.
 
Når vi passerer 40 grader skal vi stille klokken igjen - vi nærmer oss Europeisk tid sakte men sikkert.
 
Lars leser Churchills egen historie fra 2.verdenskrig, han er langt nedi bind 3. Koser seg med det.
 
Det er lutter harmoni i Oda og bare bra med oss begge to, våre to medhjelpere som er Fanny og Helmer er det også bare bra. Fanny er vårt vindror og Helmer er autopiloten. Helmer kommer bare til nytte når vi startet motor for å komme oss fremover pga lite vind. Det er en stund siden det - heldigvis.