Onsdag 1.desember

The Loraas family's sailing diary
Liv-Marie & Lars Loraas / Lars Loraas
Wed 1 Dec 2010 09:45
 
Pos:15:00.712N 29:44.602W
 
Jippi, nå seiler vi riktig retning og ikke misnt vi har vind fra riktig retning.. "Go west"... hurra.i tillegg har vi åpnet første luken i julekalenderen....

Passatvinden som vi har akterlig nå er svak men den skal øke  i stryke så da håper vi på en litt raskere fremdrift. Nå kommer Parasaileren til sin rett og det gleder vi oss til å ta i bruk mye mer. Som ejg har skrevet tidligere har vi valgt å ikke ha den opp om natta nå pga det er meldt Squalls.. vi skal ha så lite seilføring som mulig oppe når de kommer men nok til å ha en god fremdrift... dette er avveininger som gjøres underveis.

Det siste døgnet vi har bak  oss har vært motorkjøring på et stille hav .. men vi har hele tiden beveget oss sørover og det var viktig for å få den vinden som vi har ventet på. Helmer har gjort jobben. Det er igrunnen greit med i dieseltank på 400 l + vi hadde 6+ l ekstra med. Mange av båtene som vi seiler sammen med har dieseltank på 150 l, det er ikke mye. Fikk høre fra en engelskmann i går at han hadde ligget to døgn og drevet for å vente på vind. Han ønsket ikke å bruke motor pga liten tank. Uffameg jeg kan nesten ikke tenke meg noe verre en å lligge å drive i det været som var for to dager siden. Det var mer enn litt hompete...

Atlanterhavet er stort og de siste dagene har svellet vært på 4 - 5 meter, bølgene er lange. Vi blir løftet opp på hver bølgetopp og får en utsikt som gjør at man ser hav så langt øyet rekker - det er helt enormt. Det kan minne om når man kommer på en fjelltopp om vinteren og den eneste man ser så langt øyet rekker er snødekte vidder. Når man blir løftet opp så foregår det langsomt og behagelig, ikke noe dramatikk. Men det er riktig som en eller annen har uttalt, uansett størrelse på båten så blir man liten her ute..så er det bare å gjøre de riktige tingene og gjøre de riktige valgene, dvs å være på rett sted til rett tid...Har nok ikke kunnet tenke meg å vært her ute i uvær nei...
For et par dager siden så var det mange norske seilbåter omkring oss, men etterhvert så gjorde mange av de båtene andre seilvalg. Blant annet seilte endel av båtene sørøstover for å få litt roligere sjø. Men vi og en annen båt med navn Jazz valgte å fortsette sørvestover. Det ble vel to døgn med "bankekryss" så roet det seg. Både vi og Jazz ville komme oss så raskt som mulig sørover som mulig for så å få passatvinden. Det tror vi var et lurt valg.
Vi har ikke denne gangen brukt tjenesten til Frivind pga vi har fått gode værtoppdateringer fra ARC organisasjonen også skal vi ikke vinne noen ting i dette rallyet. Oda er ikke en båt som er rask men hun er sikkert og meget god i all slags vær. En stødig dame kan det sies.
 
I går holdt vi på å få på kroken en diger fisk... jeg var i cockpit også begynte fiskestangens snøre å gå... jeg så en fisk som hoppa noe skrekkelig der kroken var. Den var både stor og sprelsk.. farge på den var sort og hvit.. Lars kom opp med en gang og begynte å kontrollere slik at fisken skulle få både slite seg litt ut og hales inntil Oda... Men dette var en stor fisk og sluken var for liten viste det seg.. Fisken drog sin vei, kanskje den synes hele opplevelsen med den lille kroken ble som et myggstikk.... hva vet jeg. Når sluken kom inn til oss ombord i Oda viste det seg at den fisken hadde bitt så hardt at en av krokene var bøyd... Det var fisken sin det.. han hadde sikkert null hull og gode tenner.....
 
I dag (onsdag)er det 1.desember og vi skal åpne første luken i julekalenderen vår... morsomt. Det er ikke pynta til jul her ombord - det er igrunnen noe upraktisk akkurat nå. Vi får se hva vi gjør når vi kommer til land.. altså St. Lucia.
 
Skip O'hoi fra oss ombord i Oda