Torsdag 26.mai

The Loraas family's sailing diary
Liv-Marie & Lars Loraas / Lars Loraas
Thu 26 May 2011 09:53
Pos: 40:33.279N 28:54.865W

Jepp da er vi i gang igjen eller "påan igjen"....
Det var faktisk godt å komme igang og helt klart veldig motiverende å seile mot England, Norge er på en måte rett rundt hjørnet. Det var noen norske båter igjen i Horta, men fra å være 20 seilbåter fra Norge 17.mai, var antallet nå mer enn halvvert i Horta Marina. Som tidligere har vi med oss Mads som gir oss værruting - en god trygghet. Vi ble totalt 10 dager i Horta, det var det vi hadde tenkt oss på forhånd. hm hm

For tiden motorseiles det med en fart på omkring 6 knop på kryss, med et rev i storseilet, to rev i Genoan og kutterseilet er også oppe. Vi startet med kutterseil og et rev i storseilet men så forsvant litt av kraften i vinden - da kom Genoan ut. Det har ikke mye stamping i motsjø, men ett dunk i ny og ned. Kursen er så og si rett nord, den blir mer østlig etterhvert som dager gryr og vinden skal dreie noe utpå dagen. Denne seilasen er til nå mer behagelig enn de 3 siste døgnene på vei inntil Horta for vel 10 dager siden. Generelt sett Oda duver godt i sjøen.
 
Før avreise i Horta gikk praten livlig mellom skippere og mannskap på de ulike norske båtene om man skulle starte i går eller vente noen dager til. Vi for vår del så det som en fordel å starte nå mens blant annet et høytrykk ligger stabilt over Azorene. Når man ser på ulike værfiler så ser det ut som om lavtrykkene fra New Foundland kommer som perler på en snor. De som har veldig god greie på dette sier at slik er det. Vi hadde ikke mer enn runda første fjellformasjonen av øya Faial og byen Horta før vinden dalte betraktelig. Fra å registrere vindkast opptil 20 knop inni havna så dalte faktisk vinden til mellom 10-12 knop.
 
Tidlig på morgenen i går gikk jeg til bakeren og kjøpte ferske grove rundstykker og en fersk grovt brød. Det er godt å ha litt ferskt brødmat i starten. Matpakke ble smurt og varmt vann var gjort klart på termosen. Larsern gikk over Oda og så til at alt var i orden. I starten på hadde vi foran oss en norsk båt med navn Athena med to karer ombord med navn Johannes og Bjarte. Vi snakket med de endel ganger i går på VHF'en og de koste seg veldig med å komme i gang.
 
Vi to startet hardt og brutalt med vaktordningen som vi hadde fra før, dvs vi deler natten i to. Det fungere godt for oss. Sjøsyke plaster er påsatt til fruen i godt tid - så nå har vi foran oss vel 10 dager i sjøen. Vi har kontakt med den norske båten Fanteliv og svenske båten Ellen på SSB radioen. Det er kjekt.  
 
Dagen i dag startet med god vind men vi har mistet den norske båten Athena av syne. Slik er det på havet - det er stort. Ellers så går dagen med til å dekke grunnleggende behov som, sove, spise, drikke, lese. Vi spiser middag felles ellers i døgnet er det som oftest en av oss som sover eller hviler seg. Viktig å få nok hvile man vet aldri hva som kan oppstå, føre var prinsippet er greit.