Ingen rai rai, men her ble det liv..

SY Coral IV
Kolbjørn Haarr and Otto Hulbak / Morten Persson
Sun 17 Mar 2013 11:57
 
Jeg skrev her på bloggen på dagen i går. Vi hadde en god ettermiddag, men fikk en squal (regn og vind) som vi måtte forberede oss på. Den var veldig kortvarig og vinden var kanskje rundt 15 knop maks.  Ut over kvelden økte vinden på så vi fikk fin seiling med 7-8 knop på cutterseil og storseil. Hadde vært en fantastisk fin dag. Vi seilet etterhvert inn under skydekke som økte vinden noe. Otto ringte for å slå av en hyggelig lørdagsprat. Det er store kontraster mellom hjemme og her ute.
 
 Atlanteren er både behagelig, vakker og brutal:
 
Siden vi snart skulle gå inn i natten valgte jeg å tidlig redusere seilføring (selv om dette ikke virket nødvendig). Vi revet storseilet til nederste påsatt rev. En enkelt jobb- Ole på dekk og meg på roret. Innen seilet var revet hadde det på ufattelig kort tid blåst opp betraktelig. Ropte til Ole at vi må helt ned med seilet. Vinden bare økte på så måtte dumpe. Litt sent ute. Så der lå vi i broach!!
Det blåste så esktremt at selv om båten gjorde små forsøk på å rett seg igjen, ble den bare lagt rett ned. Så der ble vi liggende da... Etter kanskje 15-20 minutter fikk vi båten på kjøl igjen. Det som sto igjen av storseilet greide vi ikke dra ned, men fikk ned noe av Cutterseilet før vi igjen lå i broach på andre siden. Normalt så ser man være og vind komme, men ikke denne gangen.
Til slutt fikk vi båten på kjøl. Ved hjelp av motor på full gass og en liten del av et storseil som lå klistret rundt mast, vaiere og tau fikk vi båten under kontroll. Med rett kurs sydover som eneste mulige retning. Vinden roet seg noe og vi fikk ned storseilet helt (!)
Endret kurs og gikk mot Azorene igjen da kun for motor. Med motor på 2.400 omdreininger hold vi da 3 knop som var ok styrefart. Dette var ikke en squal, men en storm. Målerne som gir oss vindhastighet hopper ut så vi vet ikke hvor mye vind vi hadde. Vesentlig mer enn noen her ombord har opplevd før!
Totalt varte "seansen" i 6-7 timer før vi var tilbake under seil igjen. Vi går nå i 4-5 knop med en vind på + 30 knop. Kursen er litt NE mot Azorene. Bølger på rundt 6 meter som gir oss stadige dusjer på roret. Blå himmel.
 
Dette var en merkelig opplevelse. Har tenkt igjennom den gang på gang. Det var intet som sto i værmeldingen om et så kraftig system nå. Vi var rett på linje med routing og da hvor Commandersweather forventet oss. Været snudde så brått at vi ikke fikk det med oss. Vi var til og med i forkant. Det hele skjedde på 2 minutter. OIe var fortsatt i shorts og barbeint når han til slutt kom seg av dekk og inn i båten.
 
Det er noen skader på storseilet, men hva disse er må vi se på senere. Vi er litt sultne, men snickers og vann hjelper på. Noen her er veldig trøtte, men sove kan man gjøre når man blir gammel. Alle har det bra Smile emoticon
 
Men hva drev DU med i går?!
 
Med ønske om en god søndag fra Atlanteren!!
 
Morten