Mandag 3. desember

SY Coral IV
Kolbjørn Haarr and Otto Hulbak / Morten Persson
Mon 3 Dec 2012 17:54
20:56.57 N 32:27.100 W
 
Dagen i dag har vært ganske fin. Fantastisk så mye som går galt – eller skaper bekymring. Går ut fra at har lest tidligere blogger, så du har hørt om bom og seil osv. Generator vil ikke gå og GPSen har falt ut. Men da har vi jo noe å holde på med. Selve seilingen går fort og fint – selv om vi ikke akkurat kommer til å vinne dette rallyet – noe som heller ikke er meningen. Vi skal ha 18 dager +/- på sjøen – og det skal bli fint. I morges – men mens det fremdeles var bekmørkt og jeg hadde vakt, begynte det å knirke og bråker fælt i masten. Jeg åpnet panelene nede, og så at masten beveget seg 5-6 mm. Jeg satte igang med avstiving, satte opp lensetakler og strammet stag – uten at det hjalp. Da det ble morgen, ringte jeg til Pål i Northsail, som styrer med seil og rigg for oss. Han kunne berolige med at dette var helt vanlig og at man ofte så det når båter hadde vært i sjøen en noen dager. Da tok vi litt olje, smurte og ble kvitt knirkingen. Så anser vi dette som en bekymring vi ikke behøver å ta inn over oss.
 
Rart likevel å tenke på, at vi forlengst er passert point of no return. Det er bare fremover som gjelder. Det betyr også at vi må ordne opp i alt som er kritisk for å komme videre. Så langt har vi hatt verktøy og annet utstyr til å reparere seil og bom – til bedre enn det det var. GPSen er upraktisk at er ute, men vi har to håndholdte gpser, fire iPader, kompass i autopilot, gps i ais osv. Altså ingen krise. Generatoren håper jeg vi finner løsning på. I mellomtiden lader vi for motor. Det tar litt mer diesel, og bråker mer, men fungerer godt. Watermaker – litt skitt, men vi har nok drikkevann på flaske, og får rasjonere de 180 litere vi har igjen av tankvann. Det gjør vi ved at vi skrur av vannpumpen, og skur den kun på for å fylle vann i flasker til vask. Oppvasken tar vi først i sjøvann – så blir det bare en rask vask i såpevann inne. Så håper jeg i tillegg at vi skal få igang wm når sjøen blir roligere - som varslet i løpet av et par dager.
 
Satelittelefonen og kommunikasjon via e-mail har fungert helt uproblematisk.
 
Ja, når jeg snakker om værvarsel, samarbeidet med Mads fra Frivind har fungert utmerket, Han gir en veldig grundig værmelding – som så langt har vært virkelig riktig. Han gir også råd om kursvalg for å unngå for mye eller for lite vind. Det er vanskelig å se i ettertid om det er lure valg, men så langt virker det slik. Veldig godt å kunne får spesialtilpasset værvarsel – og også kunne stille spørsmål når noe særskilt dukker opp som problemstilling.
 
Samlivet ombord i båten går stadig bedre. I dag går det med liv og lyst med forskellige reparasjoner – men også lesing og kaffekos. Matlagingen er et kapittel for seg. Du aner ikke hvor mange kasseroller som er gått vegg-i-mellom. Tallerkner i gulvet, kaffekopper overende, innhold i kjøleskap som ikke lenger er i kjøleskap. Ja, matlagingen er en utfordring. Ikke desto mindre har vi gjerne tre varme måltider om dagen. Ofte egg og eller bacon eller annet godt til frokost, selv om det også går en del i frokostblanding. FInt med langtidsholdbar melk! I dag hadde vi en pølse og sopp-panne – prestert av Richard – med en smule frustrasjon. Særlig da han seilte over dørken og slo seg nok litt da båten tok en overhaling. De fleste av oss har ganske mange blåmerker. Frukt og grønt har vist seg enda mindre holdbart enn vi trodde. Nå fråtser vi i mango – som er noe av det søteste og beste jeg har spist. Dessverre har vi måttet kaste endel.
 
Ellers har alle greid seg overraskende bra i forhold til sjøsyke. Heller ingen andre fysiske plager har gjort seg gjeldende.
I natt så vi masse flyvefisk – og to stykker landet ombord.
 
En god dag – ikke minst som jeg ser at Steinar og Richard har funnet frem en indrefilet som gir løfter om nok et herremåltid.
 
//Otto
 

JPEG image

JPEG image