Lågtryck

SY Coral IV
Kolbjørn Haarr and Otto Hulbak / Morten Persson
Fri 7 Dec 2012 21:00
Vädret på oceanerna är inte som vädret hemma. På oceanerna är vädret förhållandevis förutsägbart. Seglar man på de breddgrader vi gör seglar man i de så kallade passadvindarna. Dessa blåser nästan alltid östligt eller nordöstligt (“medvind” för oss) – typiskt med 15 till 25 knops vindstyrka vilket passar oceanseglare utmärkt. Columbus var den första att upptäcka och använda passadvindarna och med deras hjälp tog han sig fyra gånger över Atlanten och tillbaka.
 
Genom rapporter från tävlingsledningen får vi ibland uppdateringar på hur det går för de andra båtarna. De första dagarna rapporterades att en handfull båtar av de drygt 200 tvingats avbryta seglatsen. Orsaker kunde vara en skadad besättningsmedlem som behövde få vård, eller något allvarligare problem med båten. Några av båtarna återvände till Gran Canaria, eller någon annan av kanarieöarna. Någon båt, som kommit lite längre, avvek istället till Cap Verde-öarna för att söka hamn där.
 
Men att återvända till Kanarieöarna är en möjlighet bara de första dagarna av turen. De flesta båtar har, liksom vi, diesel med sig för maximalt 3-4 dagar för motor. Att kryssa tillbaka mot passadvindarna och mot sjön är inte görbart. För en atlantsegling från Kanarieöarna till Västindien passeras med andra ord “the point of no return” bara några dagar efter avfärd – målet kan ställas om till Cap Verde-öarna i ytterligare några dagar. Därefter är det västerut, över Atlanten, som gäller – något annat alternativ finns inte.
 
Fram till i förrgår präglades vårt väder av de typiska passadvindarna men i onsdags kväll föll barometern och det lågtryck väderraporterna utlovat strax norr om oss gav sig till känna. På torsdagsmorgonen öppnade sig himlen och blixtar slog ned runt oss. Efter en dag med varierande vindar klarnade det upp på kvällen – och vi bjöds på den vackraste solnedgången hittills.
 
Dagens bloggare: Carl