Avresa Mombai 14 februari

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Sun 13 Feb 2011 21:12
Mombai Indien 14 februari 2011
 
Vi har nu varit i Mombai, eller som det tidigare hette, Bombay i 4 dagar. En omtumlande stad med ljud, lukter, fattigdom som ibland är närmast ofattbart. Men samtidigt fascinerande, intensivt - och människor överallt. Även mycket vacker arkitektur, med många ståtliga koloniala byggnader som engelskmännen lämnade kvar, och dem flesta i förvånansvärt bra skick fortfarande.
 
Vår ankringsplats var perfekt, just utanför Gateway to India, som är Indiens motsvarighet till triumfbågen i Paris. Intill oss var också hotell Taj Mahal ett sagolikt vackert colonial style lyx hotell, som var vackert upplyst i natten. RBYC (Royal Bombay Yacht Club) låg också alldeles intill, vilket var ett ställe som tiden har stått stilla på, men en lugn oas i kakafonin utanför.   
 
Vi har gjort lite sightseeing och shopping förutom allt underhåll och förberedelser för avstampet in i "piratvatten". Bland annat så har vi maxat alla tankar + massor med extra dunkar diessel för att kunna gå för motor hela vägen till Salalah, om det skulle visa sig nödv'ändigt. Vi förväntar oss väldigt lite vindar. Vi har också förberett alla båtar med att kunna bogsera varandra. Dels om någon båt får problem, och dels om någon båt inte har tillräckligt md diesel med sig. VI kan då växelbogsera mellan oss 5 båtar för at spara bränsle - om vi får mycket lätta vindar.
 
Vi lämnade Mombai igår eftermiddag, och är nu på väg mot Salalah i Oman. Vår rutt är hemlig, men det är inte raka vägen. Vi planerar att vara framme i Salalah runt den 24 Februari. Vi går i tight konvoj med 4 andra båtar. Säkerhetsrutinerna är väl genomgångna med alla båtarna och vi är organiserade som en "militäroperation", med full dokumentation för alla "what if's" som kan komma att hända, även om det är mycket osannolikt att något alls kommer att hända! Två gånger per dag är vi i direktkontakt och rapporterar position, kurs, båtfart etc för vår konvoj med NATO's operativa kommando i Indiska oceanen och i Gulf of Aden.
 
Just nu seglar vi i 10 - 15 knops nordliga vindar och allt är lugnt på natten.
 
/Hans