Morgon 9/1, åter en squally natt med max rev i segle n (bottenrevat)

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Sun 9 Jan 2011 05:05
pos 6:19N 86:36E
 
Kurs 267 grader (rakt västerut).
 
Söndag morgon 9/1 och mindre än 400 (av 1200) distansminuter kvar till Sri Lanka. ETA fortfarande sannolikt den 12/1, eventuellt sent den 11/1.
 
Åter en squally natt, med återkommande squalls med "torrential rain" och hårda vindar som engelsmännen säger. Bäst "översatt" det regnar cats and dogs OCH elefanter!
 
Skämt åsido, allt är väl men det är lite jobbigt. Just nu så har det temporärt stabilserat sig, och vi seglar 8 - 10 knop i sydliga vindar. Men det är jämngrått, och ingenstans går det att se himlen. Ibland har vi några mindre squalls som kommer vår väg nu också men det verkar som sagt ha avtagit för nu.
 
Vi seglar nu "stand by" vid Bionic, för att supporta dem eftersom dem inte har någon fungerande motor. Mest sannolikt så har dem fått något som har fastnat i propellern. Gissningarna går från en val (!) till ett rep...När det lugnar ner sig på havet ska vi försöka inspektera via en nersänkt vattentät kamera i videoläge fasttejpat på en båtshake. Om inte det går så får "någon" (sannolikt undertecknad) gå ner i vattnet för att se vad det kan vara. Det gör jag bara om det är väldigt stabila förhållanden - så oroa er inte där hemma!
 
Annars fördriver vi tiden med diverse saker som att titta på hela serien Fawlty Towers/pang i bygget med John Cleese, Solsidan, läser böcker och löser korsord! Och naturligtvis chatta med dem andra båtarna på radion. En av dem andra båtarna, Enchantress, har nu förlorat all förmåga att segla (förseglen blåste sönder + att storsegel fallet gick av i en häftig squall ...så nu har dem bara motorn kvar, som också har problem. (fläktremmen håller på att gå av). Två andra båtar håller nu på att närma sig dem i det fall dem behöver assistans/bogsering - men så länge deras motor fungerar så är allt OK där.
 
Det känns tryggt att ha så många vänner runt omkring sig om man skulle behöva hjälp på något sätt. T.ex. har inte bara vi anslutet till Bionic nu, utan ä'ven båtarna Naughty boy2 och Moonbeam är intill dem också. Så vi är nu 4 båtar inom synhåll - mitt ute på Indiska oceanen. The floating village brukar vi kalla oss - ett fantastiskt fint koncept för att öka säkerheten på en jorden runt segling. Och en härlig gemenskap.
 
/Hans