update passage till Panama pos 11:01N 77:12W

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Thu 28 Jan 2010 23:49
Vi är nu endast 120 distans (a totalt 350) från Panamas kust, och kommer att komma fram mitt på dagen i morgon fredag.
 
Den här passagen från Bonaire till Panama har varit den i särklass jobbigaste och blåsigaste hitills på vår jorden runt resa. I går natt blåste det över 40 knop under längre perioder, och våghöjden på enskilda vågor var upp emot 8 meter - med brytande krön. Det var minst sagt läbbigt/scary att på natten se de svarta vågbergen torna upp sig bakom båten, lyfta aktern och känna båten surfa i upp till 17 knops fart utför med vattnet sprutande som en fontän runt fören. Så vårt största bekymmer har varit att bromsa ner båten så mycket som möjligt, utan att bli sittande här ute för evigt.
 
Några vågor kommer in under båten och lyfter golvet i salongen så allt som är på bordet hoppar ner på golvet. Det slammar rejält i hela båten när vågorna träffar underifrån.
 
Men båten klarar detta alldeles utmärkt, några av våra kolleger i BWR verkar ha haft en mycket jobbigare överfart, med dem mindre båtarna som också har slagits ner jäms med vattenytan och med överbyggnaden i vattnet. Några har också fått mycket vatten in i sittbrunnen. Autopiloterna har inte fungerat så bra så några har handstyrt, vilket är mycket jobbigt speciellt på natten. Vi har endast fått lite stänk in i sittbrunnen, och inget så kallat "gönt vatten" bara vitt skum. Vår härliga båt Natibou har ALDRIG missat med autopiloten, inte en brach eller att båten har tappat kontrollen sedan vi lämnade Frankrike. Otroligt härligt att kunna lita på autopiloten så mycket även i mycket hårt väder, det avlastar otroligt rent mentalt och även rent fysiskt.
 
Det har varit mycket tröttande eftersom man jämt är på spänn, så både Monica o jag ser verkligen fram emot att komma fram till San Blas i morgon. Båten är "klädd" med saltvatten och det yr saltvatten i luften när man går ut från salongen. På någon minut så har glasögonen "kläggat" igen av saltvattendimman.  
 
Vi laddar upp lite bilder från överfarten när vi kommer fram till San Blas,
 
Hans o Monica