Jan o Susanne anländer till Nuku Hiva 20 April, avresa mot Tuamotos atoll skärgård

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Wed 21 Apr 2010 09:55
 
Jan o Susanne såg förvånansvärt pigga ut efter en maraton lik resa på 5 dagar från Stockholm till Maarquesas. Inbegripet bland annat 3 dagars bilresa till Paris pga askmolnet över Europa som stoppade en stor del av flyget ut från Europa.
 
 
Pigga eller hur?
 
 
Vi hämtade dem i en jeep, och tog dem till en resort restaurang med pool för att "landa" på ett skönt sätt. Det ser uppskattat ut!
 
 
Snart seglade vi ut från Nuku Hiva med kurs mot Oa Pou, som låg cirka 4 timmars segling söderut från Nuku Hiva, oc hvi fick en fin ganska vindrik segling ner dit, men i fint solsken.
 
 
Vad sägs om denna "entre' till Oa Pou. Det är som taget från "sagan om ringen", eller "King Kong Island". Vem bor där bakom dem dimmiga bergen? King Kong kanske...
 
 
När vi lämnade Oa Pou så fick vi följe av ett stort gäng delfiner, vi uppskattade antalet till runt 100 stycken! En speciell delfin hade stor show med 3 piruetter i luften.
 
 
Skön segling ner mot Tuamotos atoll skärgård, höjdpunkten på den här delen av vår resa (och jan o Susannes).Seglingen var cirka 450 distans, och det tog oss 3 dagar att komma dit pga svaga vindar på slutet. Det var första gången för Jan o Susanne med längre "passagemaking" och det gick bra. Mycket bra för Jan som tog 4 timmars pass själv på natten vilket var mycket uppskattat  o ganska bra för Susanne (bara pyttelite sjösjuk).
 
 
Efter att ha förlorat många drag och linor på stora "undervattensodjur" som bara stack iväg med  allt och vi alrig fick veta vad det var för något som var där nere, så fick vi äntligen in ett monster. Det var strax innan vi kom fram till Tuamotos. Vi rfick kämpa i över en timme, och Jan o jag turades om att försöka få in fisken. men det gick inte att veva in så en av oss fick dra in linan med tjocka skinnhandskar och den andra fick sedan veva in slacket, och så höll vi på länge - tills den helt uttröttade svärdfisken till slut flöt in intill båten. Vi släppte den eftersom vi inte kunde tahand om en så stor fisk, den var uppskattningsvis runt 100 kg tung.
 
 
Havsmonster!