natten 7 - 8 jan och nu bara 7 knops vindar, vilken skillnad inom ett dygn

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Fri 7 Jan 2011 18:47
pos 6:38N 90:10E
 
02.00 8 januari
 
Vi motorseglar nu genom natten på ett lugnt hav, med ett händelserikt dygn bakom oss. Nu verkar det som  om vi har fått ett stabilare väderläge sedan ikväll, och det är lugnt och skönt ombord igen. Från i går kväll till ikväll, så har vi haft den mest "squalliga" instabila väderlekstypen på hela resan so far. Vindarna har ibland inom bara 5 sekunder gått från cirka 15 knop upp till över 40 knop (20 m//s).  Vi har därför revat ner hårt för att inte hela tiden behöva vara uppe på däck och skifta segelsättning hela tiden. Downsiden är naturligtvis att vi inte kan hålla speciellt bra fart eftersom vi har för lite segel uppe när vi inte har någon squall. Men säkerheten går först, och vi har inte bråttom till Sri Lanka. Men det är väldigt tröttande att inte kunna koppla av, utan vi måste hela tiden vara på spänn för att hantera dem squalls som kommer in kontinuerligt. Men som vanligt hanterar Natibou situationen tryggt och säkert! Allt fungerar väl på Natibou, och vi har inte några tekniska funktionella problem. 
 
Vår kompisbåt Bionic, meddelade på vårt dagliga radiocall klockan 10.00 (med alla BWR båtarna) att dem fått problem med sin motor, och inte kunde använda den mer innan Sri Lanka. Dem begärde därför att någon annan BWR båt skulle gå i stand by mode i det fall dem skulle behöva assistans på något sätt. Vi var närmaste båt och det var självklart att vi erbjöd oss att ändra kurs - och vi kommer under morgonen att vara helt nära dem. Vi stannar sedan under dem kvarvarande cirka 5 dygnen i deras omedelbara närhet. Det innebär också att vi får svårt att ge någon mer exakt ETA när vi kommer till Sri Lanka nu. Normalt när det blåser lite som nu så startar man ju motorn när farten går under typ 4 - 5 knop, så man kan därför normalt ge en relativt säker ETA oberoende av vindarna. Om vi nu inte får några vindar alls någon dag, så stannar vi ändå med Bionic. Om vädret tillåter kan det bli aktuellt att vi bogserar dem, men det är inte en helt enkel sak i den sjöhävning som alltid är till havs. Vi har också över 600 distansminuter kvar så det är ganska orealistiskt att bogsera hela denna sträcka. OM vi får rimliga vindar borde vi kunna vara i Galle Sri Lanka den 12/1 men som ovan är det för tidigt att kunna ge en säker prognos. Den senaste väderleksrapporten pratar om lätta vindar och tyvärr kanske också rakt i näbben, dvs från sydväst.
 
Ikväll blev det fläskfile och sparris. Båten är fylld med "delikatesser" och frysen är full så det går definitivt ingen nöd på oss.
 
Vi är nu cirka halvvägs mellan Phuket och Sri Lanka, och börjar nedräkningen!
 
/Hans