450 nm to go - det börjar lukta land

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Wed 7 Apr 2010 09:44
pos 11:00 S 130:47 W
 
Sitter igen på nattpasset och rekapitulerar dagen som gått. Det har varrit en fin segling med gennakern för första gången sedan de första dagarna efter Galapagos. Vårt bogspröt gick ju sönderdå , men den temporära lösningen som jag gjort nu verkar fungera mycket bra, eventuellt starkare än innan faktiskt. Vindarna är stabila runt 16 - 20 knop från ESE vilket ger oss en båtfart runt 7 - 9 knop just nu. Vi kallar det SWOOSH segling. Det enda som hörs  (Det är kolsvart ute inatt, pga ingen måne, så man ser nada!) är ljudet från båten genom vattnet - vilket låter som SWOOSH när det är lite fart i kärran som nu.
 
Idag tog vi oss lite friheter...Vi festade på två stora sashimitallrikar. Vi "mörar" den finaste delen av finaste tuna filen som vi har i frysen med olivolja, balsamic vinäger, lime och doppar  tuna bitarna i japansk sojasås. Till detta ett välkylt vitt vin (det här var friheter...). Detta intogs i eftermiddagssolen, under ett idogt filosoferande om livet, kärleken och våra underbara barn i ungefär lika doser. Ibland vill man bara att tiden ska stå stilla, som den här eftermiddagen.
 
Det blir alltid lite vemodigt när man närmar sig land efter en längre tid till havs. Man längtar iland, absolut, men man vill heller inte komma iland för där är det en massa "måsten" igen med underhåll och tvätt av båten, inköp av mat, diesel, inklarering med myndigheterna, ankring, oro för att man draggar etc etc. Här ute är det bara vi på en liten trygg ö som heter Natibou! Men det ska bli skönt o komma fram nu. Det är mycket roligt och spännande som väntar oss iland. Marquesas är ju en så kallad "supported anchorage" vilket innebär att vår BWR organisation har en support person stationerad där under hela vår vistelse. Det underlättar alla "måsten" avsevärt + ett antal party liknande arrangemang. Det är ju nu "Söderhavet" börjar för oss, Galapagos hör liksom inte dit - det är speciellt och lite avigt placerat jmf alla andra öarna här.
 
Vi har fiskat men inga napp idag, läst böcker och njutit.
 
Vi har nu i skrivande stund (0230 på natten) cirka 450 nm kvar till Fatu HIva som är ön närmast och som vi stannar på 1 - 2 dagar. ETA är 10 April.
 
Hans