2 dagar kvar till Tonga - och vind!

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Mon 14 Jun 2010 12:24
pos 20:01 S 172:05 W
 
Måndag den 14:e Juni klockan 0200 lokal tid och cirka 200 distans kvar att gå till Tongatapu som är ön där Tongas huvudstad Nukualofa ligger.
 
Allt väl ombord, vi planerar fortfarande att anlända till Tongatapu den 16 juni mitt på dagen (vi förlorar en dag när vi passerar datumgränsen). Vi har nu fått den vind som var prognostiserad dvs syd runt 12 knop, vilket ger oss en fin sidvindsbog mot Tongatapu i cirka 7 knops båtfart. Vi kommer snart att passera ett av dem djupaste vattnen i världen, "Tonga trench" eller den svenska översättningen Tonga graven. Bara Mariner graven utanför Filipinerna är djupare där det är strax över 11.000 meter. Där vi snart seglar över är det på sjökortet 10.600 meter djupt. Dvs över en mil djupt och djupare än Mount Everest är högt. Deep Blue som man säger...
 
Ni som läser det här där hemma kan kanske tycka att vi gör lite "öhopping" i "söderhavs skärgården", så kan det vara på plats med en liten distans uppdatering! Avståndet från Tahiti, Bora Bora etc i Franska Polynesien som vi lämnande för två veckor sedan, till Tonga är runt 1800 distansminuter (= 350 mil). Det är avståndet Stockholm till Kanarieöarna eller cirka 2/3 av en Atlantöverfart!! Och aståndet från Tonga till Australiens östkust är sedan också runt 1800 distansminuter, så vi har lite segeling framför oss också innan vi kommer till Mackay på Australiens kust i mitten på Augusti. vAvstånden är enorma här i jämförelse med alla andra seglingsområden i världen, men det är ju det som är  häftigt också.  
 
/Hans