Stor svärdfisk innan vi kom fram till tuamoto!!

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Wed 28 Apr 2010 08:17
pos 15:23 S 143:01 W
 
27 april 22.00
 
Vid 5 tiden i eftermiddag fick vi återigen ett av dem där stora nappen. Alltid tidigare (cirka 7 ggr) så har det alltid slutat med att linan gått av innan vi har fått in något monster, men den här gången vann vi! Vi har ju uppdaterat med tjock lina och ståltafs bland annat.
 
Som vanligt så drog rullen iväg ut med relativt hög fart, och strax så såg vi en fantastisk dans på vattenytan cirka 200 meter ut från båten.Svärdfisken fullkomligt skummade runt i en uppvisning under cirka 10 - 15 sekunder, piskande vattenytan men var mesta delen av den tiden uppe i luften och liksom klättrade på vattenytan - en häftig upplevelse. Snart så blev det bara totalstumt i spöt, och sakta började den gå neråt mot djupt vatten. Vi bedömde att han gick ner till cirka 150 meters djup och linan var hårt sträckt hela tiden - och det gick inte att veva in med vår stora rulle - även om vi hade bromsen på nästan max styrka! Men sakta mycket sakta så kunde vi börja veva in linan (som då var cirka 300 meter ut). Vi turades om att med skinnhandskar dra in linan för hand, därefter veva in några varv på rullen och fortsätta så i cirka 30 - 40 minuter - hela tiden var det stumt i linan. Jan o jag turades om att kämpa in den, man blev helt slut i armarna och axlarna.
 
Slutligen började den att ge upp och vi kunde få upp den till ytan cirka 50 meter från båten. Vi kunde därefter sakta dra in den då helt tröttkörda fisken intill båten utan att den orkade röra sig alls. Det visade sig att den hade snurrat in sig i linan så linan var också (förutom att ha draget i käken) runt stjärtfenan.
 
Vi kunde göra loss fisken från linan, och slutligen också få ut kroken ur munnen och släppa tillbaka den i havet. Den såg helt slut ut när den gled bort, och vi vet inte om den klarade sig, men förmodliggen så gick det bra.
 
Har aldrig fångat något likande förut, det var enormt! Vi bedömde längden till runt 2 meter. Vikten var svårbedömd eftersom vi aldrig lyfte den ur vattnet, men sannolikt nära 100 kg.  
 
/Hans
 
 
Svärdfisken på slutet helt nära båten.
 
 
Svärdfisken upp och ner i vattnet på slutet.